Vesti
Politika

Samo sudska zabrana može da utiče na kandidature

„Srpska lista je politička partija, ona je registrovana i ako ne postoji neka sudska zabrana za pojedine članove, onda CIK ne može da ne potvrdi njihovu kandidaturu“, kaže za RTV Kim politikolog Ramuš Tahiri.
Samo sudska zabrana može da utiče na kandidature
Nenad Radosavljević i Ramuš Tahiri (Foto Kim)

Tahiri kaže da ne očekuje da će u opštinama na severu pobedu odneti neko od albanskih kandidata, bez obzira na to koliko glasova dobio.

„Tamo će biti Srbin, bez obzira iz koje je političke partije. Najbolje je da bude demokratski orijentisan i da bude izabran iz naroda. Međutim, situacija je takva kakva je. Mi tamo imamo listu Srpsku i njeni kandidati sad pobeđuju, bez obzira koliko glasova dobil“, kazao je Tahiri za emisiju Dogovor.

Ukoliko dođe do toga da se zbog problema koji su nastali u CIK-u ne održe izbori, onda je to dokaz o umešanosti politike, kaže on.

Sa druge strane, kaže i da se nadao da će se osim Srpske liste, prijaviti i kandidati drugih srpskih političkih partija, ali da se to nije desilo.

„Tamo nema uslova da se kandiduju neke druge partije Srba, a naročito posle ubistva Olivera Ivanovića, da idu u javnost, a da se ne tretiraju kao sluge Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja ili albanskih vlasti“.

Nenad Radosavljević iz Građanske inicijative Narodna pravda kaže da Srbe na severu ne zanimaju najavljeni lokalni izbori.

„To se jedino provlači kroz medije jer je medijima dovoljno da nešto o tome imaju, da bi napunili svoje rubrike ili da bi zadovoljili minutažu u nekakvoj emisiji“.

Govoreći o ponovnim kandidaturama Gorana Rakića, Vučine Jankovića, Srđana Vulovića i Zorana Todića, Radosavljević ističe da nema nikakvih promena u odnosu na stanje kada su oni odlazili sa funkcija gradonačelnika i da za te njihove postupke uopšte ne postoji racionalno objašnjenje.

„Ta Srpska lista funkcioniše po principu nekakve sekte i to su ljudi koji su potpuno zatvoreni, izolovani od naroda. Oni među sobom dele nekakve tendere, uživaju neke blagodeti i privilegije koje su im pale po osnovu vlasti i oni, u stvari, suštinski nemajući nikakvu kvalifikaciju, osim toga da su pripadnici te stranke, oni nemaju nikakav, ni intelektualni ni politički kapacitet da na bilo koji način to rade“.

Osnovna kvalifikacija za njih je, kako kaže, "član SNS i to je sve".

Emisija "Dogovor!?" u kojoj su gosti Ramuš Tahiri i Nenad Radosavljević biće emitovana na RTV Kim u četvrtak od 20:00 sati.Ostale vesti

Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020