Vesti
Politika

Samit Zapadnog Balkana: Potpisana deklaracija o zajedničkom tržištu

Lideri zemalja Zapadnog Balkana su na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa potpisali Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu. Evropska komisija je saopštila da su „preduzeti važni koraci za unapređenje regionalne saradnje“.
Samit Zapadnog Balkana: Potpisana deklaracija o zajedničkom tržištu
Avdulah Hoti (Foto Fejsbuk)

Samit lidera zemalja Zapadnog balkana u Sofiji održan je on-lajn. Domaćin je pored Bugarske bila i Severna Makedonija.

Kosovo je na samitu predstavljao premijer Avdulah Hoti koji je kazao da je “neophodno ukloniti sve prepreke slobodnom kretanju robe, kapitala, usluga i ljudi“.

„Ono što nas sprečava da u potpunosti razvijemo potencijal regionalne ekonomske saradnje je nedostatak potpune normalizacije odnosa između zemalja regiona, posebno nedostatak priznavanja Kosova od strane Srbije i Bosne i Hercegovine. Očekujem da će se proces dijaloga u Briselu uskoro uspešno završiti. Posvećeni smo rešavanju svih bilateralnih pitanja sa Srbijom u okviru briselskog procesa“, naveo je Hoti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na samitu u Sofiji da Srbija želi da ubrza procese integracije u EU, kao i da „snažno podržava pristupanje Uniji i naših suseda“, posebno Severne Makedonije i Albanije, „jer je to izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona“.

EK: Preduzeti važni koraci za unapredjenje regionalne saradnje

Evropska komisija saopštila je da pozdravlja posvećenost koju su danas na samitu u Sofiji iskazali lideri Zapadnog Balkana za dalje jačanje regionalne saradnje, „kao način napredovanja na njihovom evropskom putu“.

„Pozitivan odgovor regiona na Ekonomski i investicioni plan, posvećenost poboljšanoj povezanosti i prihvatanje ključnih inicijativa kao što je uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta, objavljivanje Zelene agende za zapadni Balkan i dalja podrška za integraciju Roma, pomoći će da se ubrza oporavak posle pandemije podsticanjem održivog privrednog razvoja“ saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pred samit je izjavila da je „Zapadni Balkan apsolutni prioritet za Komisiju“.

„Budućnost ovog regiona je u Evropskoj uniji. Godina 2020. je bila godina izazova, ali mi stojimo čvrsto zajedno. Naš Ekonomski i investicioni plan koji je nedavno usvojen će ubrzati privredni razvoj Zapadnog Balkana i podstaći će njegovo spajanje sa Evropskom unijom, podržaće sprovođenje fundamentalnih reformi i približiće region jedinstvenom tržištu EU“, navela je Ursula fon der Lajen.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je kazao da mu je drago što „lideri sa zapadnog Balkana prihvataju vitalno važnu ulogu regionalne saradnje“.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelje je naglasio da „proširenje sa partnerima zapadnog Balkana nastavlja da bude ključni prioritet za EU“.

„Posvećenost lidera iz regiona da razviju zajedničko regionalno tržište i implementiraju zelenu i digitalnu tranziciju je od presudne važnosti za približavanje regiona Evropskoj uniji“, naveo je Varhelji.

U saopštenju Evropske komisije se napominje da su inicijative prihvaćene u Sofiji „nastavak obaveza koje su prethodno bile prihvaćene od strane regiona na Samitu EU i zapadnog Balkana u Zagrebu, u maju 2020. godine“.

Navedeno je da će inicijative biti podržane preko Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020. godine.

„Ovaj plan ima za cilj da mobiliše do 9 milijardi evra kroz grantove EU kako bi se ubrzao socijalno-ekonomski oporavak regiona posle pandemije kovid-19 i da bi se ubrzalo njegovo ekonomsko spajanje sa EU. Pored ovoga, on predviđa i novi Instrument za garancije za zapadni Balkan, koji može da podigne iznos investicija do 20 milijardi evra”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020