Vesti
Politika

Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom

U Berlinu se po podne održava samit o Zapadnom Balkanu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači i premijeri svih zemalja regiona.
Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom
Berlin (Foto N.N. Dojče Vele)

Očekuje se da na sastanku bude reči o evropskoj perspektivi i stabilnosti regiona, kao i o deblokadi dijaloga Beograda i Prištine.

U sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u 17.30 počinje samit posvećen zapadnom Balkanu. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će imati i odvojeni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre početka samita.

Skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita a nakon ovog skupa će biti doneti i zaključci odnosno smernice za budućnost Zapadnog Balkana.

Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se pre svega potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Uoči samita u medijima su se pojavljivale razne spekulacije, između ostalog da će lideri Francuske i Nemačke tražiti od Beograda i Prištine da do oktobra, odnosno imenovanja nove evropske komisije, postignu sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Međutim, i predsednik i premijerka Srbije istuču da će razgovor sa Prištinom biti moguć tek kada ukunu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Vučić u Berlin dolazi sa čvrstom podrškom dve stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusije i Kine nakon razgovora u Pekingu koje je vodio da predsednicima te dve zemlje.

On takođe ističe da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, ali se nada balansiranom pristupu kancelarke Angele Merkel i Emanuela makrona u rešavanju kosovskog pitanja.

Priština, sa druge strane, dolazi sa novim ucenama.

I Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prethodnih dana u više navrata ponavljali da će tražiti da Srbija prizna kosvsku nezavisnost ali i da će tražiti od Angele Merkel da pet zemalja, članica EU, koje do sada nisu priznala kosovsku nezavisnost to i učine.

Tači je čak rekao da će tražiti i prisajedenje Preševske doline Kosovu.

U medijima su se takođe pojavljivale spekulacije da će se na ovom skupu govoriti i o finalnom rešenju, odnosno modalitetima. Pominjala se ideja o dvostrukom suverenitetu, specijalnom statsusu za Srbe na severu Kosova, o korekciji granica u nenaseljenim područjima ali je sve to ostalo u domenu spekulacija.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020