Vesti
Politika

Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom

U Berlinu se po podne održava samit o Zapadnom Balkanu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači i premijeri svih zemalja regiona.
Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom
Berlin (Foto N.N. Dojče Vele)

Očekuje se da na sastanku bude reči o evropskoj perspektivi i stabilnosti regiona, kao i o deblokadi dijaloga Beograda i Prištine.

U sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u 17.30 počinje samit posvećen zapadnom Balkanu. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će imati i odvojeni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre početka samita.

Skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita a nakon ovog skupa će biti doneti i zaključci odnosno smernice za budućnost Zapadnog Balkana.

Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se pre svega potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Uoči samita u medijima su se pojavljivale razne spekulacije, između ostalog da će lideri Francuske i Nemačke tražiti od Beograda i Prištine da do oktobra, odnosno imenovanja nove evropske komisije, postignu sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Međutim, i predsednik i premijerka Srbije istuču da će razgovor sa Prištinom biti moguć tek kada ukunu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Vučić u Berlin dolazi sa čvrstom podrškom dve stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusije i Kine nakon razgovora u Pekingu koje je vodio da predsednicima te dve zemlje.

On takođe ističe da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, ali se nada balansiranom pristupu kancelarke Angele Merkel i Emanuela makrona u rešavanju kosovskog pitanja.

Priština, sa druge strane, dolazi sa novim ucenama.

I Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prethodnih dana u više navrata ponavljali da će tražiti da Srbija prizna kosvsku nezavisnost ali i da će tražiti od Angele Merkel da pet zemalja, članica EU, koje do sada nisu priznala kosovsku nezavisnost to i učine.

Tači je čak rekao da će tražiti i prisajedenje Preševske doline Kosovu.

U medijima su se takođe pojavljivale spekulacije da će se na ovom skupu govoriti i o finalnom rešenju, odnosno modalitetima. Pominjala se ideja o dvostrukom suverenitetu, specijalnom statsusu za Srbe na severu Kosova, o korekciji granica u nenaseljenim područjima ali je sve to ostalo u domenu spekulacija.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021