Vesti
Politika

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima
Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli (Foto Medija centar)

"Potraga za nestalim licima i saradnja između Beograda i Prištine, uključujući i Radnu grupu za nestala lica, moraju biti nastavljeni bez daljeg odlaganja", rekao je Fabijan Salvioli.

On je ocenio da su se porodice nestalih našle "kao taoci političkih interesa i nespremnosti vlasti, koje ne preduzimaju korake da okončaju njihovu patnju".

"Beograd i Priština moraju da okončaju ispolitizovane taktike koje ometaju napore u procesu promocije istine, pravde i pomirenja koji su usmereni na rešavanje nasleđa teških kršenja ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998-99", izjavio je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost zbog nedostatka saradnje između vlasti u Beogradu i Prištini u pogledu procesa tranzicione pravde.

Salvioli je pozdravio inicijative koje su usvojile nadležne vlasti u cilju omogućavanja istine i pravde, ali je istakao da je napredak bio "alarmantno spor".

"Nedostatak saradnje često vođen političkim agendama doveo je do zastoja u procesu", rekao je specijalni izvestilac.

Ekspert UN je takođe upozorio na restriktivne zakonske okvire koji otežavaju pristup reparacijama svim žrtvama sukoba.

"Pozivam nadležne u Beogradu i Prištini da unaprede svoje zakonske okvire kako bi obezbedili da sve žrtve mogu da pristupe pravu na reparaciju bez diskriminacije", rekao je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost i zbog nedovoljnog priznavanja i sećanja na patnje koju su pretrpele sve žrtve sukoba i ukazao da je to neophodno za proces pomirenja.

"Nasleđe prošlih kršenja prava sa svom svojom složenošću mora se adekvatno i sveobuhvatno tretirati kako bi se proces društvenog pomirenja pomerio napred. Žrtve se moraju staviti u samo središte ovog procesa", rekao je Salvioli.

On je pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da obnove napore za unapređenje sveobuhvatnih programa tranzicione pravde cilju postizanja istinskog pomirenja, održivog mira i sprečavanja ponavljanja nasilja, navodi se na sajtu Medija centra.

Tokom posete, ekspert UN se sastao sa zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i organizacija za ljudskih prava, preživelim žrtvama ratnih zločina, porodicama žrtava i predstavnicima međunarodne zajednice.

Specijalni izvestilac će podneti kompletan izveštaj o svojoj poseti Savetu za ljudska prava 2023. godine.Ostale vesti

Elektrosever: Ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta
Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog u Beogradu, Besnik Bisljimi, optužio je kompaniju „Elektrosever“, ali i EU, za nesprovođenje sporazuma o energetici, odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. Oglasio se potom i „Elektrosever“ koji je Bisljimija demantovao.
  • 08.02.2023
Nemačka ambasada: Ne postavljati preduslove o ZSO
Uslovi kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Zajednicu srpskih opština nisu naišli na podršku Nemaca. Dok ih američka ambasada ne komentariše, a Lajčak odbija da javno iznese stav EU, nemačka ambasada u Prištini ne podržava postavljanje preduslova. Pominju krhku situaciju na severu, navodeći da je upravo za to potreban konstruktivan pristup.
  • 08.02.2023
Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023