Vesti
Politika

Salihu: Spremni smo za članstvo u Interpolu

Razmena bezbednosnih informacija između Kosova i zemalja u svetu zasniva se na bilateralnim sporazumima o policijskoj saradnji. S obzirom da Kosovo nije članica ni Interpola, ni Eurpola protok informacija omogućen je preko Unmika i Euleksa. Sa Srbijom se komunicira isključivo preko misije EU za vladavinu prava.
Salihu: Spremni smo za članstvo u Interpolu
Besnik Salihu (Foto Kim)

Kosovo ove godine nije poslalo zahtev za članstvo u Interpolu zbog, kako je ranije objasnio ministar unutrašnjih polsova Kosova Đeljalj Svečlja, nedostatka ozbiljnosti pripreme dokumentacije. Besnik Salihu, direktor Uprave za međunarodnu saradnju u oblasti sprovođenja zakona u Policiji Kosova kaže da je Kosovo spremno za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji, ali da o zahtevu odlučuje Vlada Kosova.

„Imamo i kapacitete i sposobnosti i spremni smo da budemo član Interpola, ispunjujemo sve kriterijume, ja to mogu da grantujem. U ime Policije Kosova ja garantujem da ispunjavamo te kriterijume, mi smo i u prošlosti pokazali nekoliko puta da smo jedan od najozbiljnijih partnera u regionu kada je reč o međunarodnoj sradnji, istragama, aktivnostima. Mi sprovodimo nekoliko aktivnosti sa Interpolom i kada je Interpol uključen i radimo zajedno na raznim kanalima, ali kada je reč o zahtevu onda to pitanje treba postaviti Vladi Kosova“, kazao je Sailihu na konferenciji o međunarodnoj policijskoj saradnji održanoj u zgradi Euleksa.

Razmena informacija između Policije Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zasniva se preko Euleksa na osnovu protokola o policijskog saradnji koju ova misija ima sa MUP-om Srbije.

„Euleks olakšava, koliko god može, komunikaciju između Kosova i Srbije . I ako ne grešim ovo je jedini način za komunikaciju sa Srbijom. Tokom proteklih godina video sam video sam porast razmene poruka i možda grešim ali postoji još jedan način komunikacije sa Srbijom a to je kroz Interpol, ali taj način je veoma težak jer se poruke stalno filtriraju od strane Unmika, ali takođe Srbija nije spremna da razmenjuje informacije kroz Interpolov kanal“, kazao je Viničio Ćeola, vođa tima Eulekosve jedinice za međunarodnu policijsku saradnju.

Na pitanje, da li je Kosovo poslednjih godina imalo zahtev za izručenje iz Sribje lica koje krivično goni na Kosovu, Salihu je kazao: „Stvarnost je da Srbija nije spremna da hapsi begunce koji se traže na Kosovo zbog toga ne možemo da nastavimo sa istragom. Imamo zahteve za lokalizaciju osoba koje se traže na Kosovu, ali nismo imali neki zahtev za ekstradiciju. U prošlosti imamo lica koja su uhapšena na Kosovu, ali nikada nismo dobili zahtev za ekstradiciju od strane Srbije“, rekao je on.

Naglasio je da Kosovo želi mnogo više da doprinese u borbi protiv organizovanog kriminala i omogućavanjuu sigurnosti i bezbednosti građana kroz razmenu informacija međunarodnu saradnju. Sporazum o saradnji sa Europolom to omogućava, kaže Salihu. Naglašava i da Kosovo ima sedam oficira za vezu za saradnju sa inostranstvom.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021