Vesti
Politika

Salihu: Spremni smo za članstvo u Interpolu

Razmena bezbednosnih informacija između Kosova i zemalja u svetu zasniva se na bilateralnim sporazumima o policijskoj saradnji. S obzirom da Kosovo nije članica ni Interpola, ni Eurpola protok informacija omogućen je preko Unmika i Euleksa. Sa Srbijom se komunicira isključivo preko misije EU za vladavinu prava.
Salihu: Spremni smo za članstvo u Interpolu
Besnik Salihu (Foto Kim)

Kosovo ove godine nije poslalo zahtev za članstvo u Interpolu zbog, kako je ranije objasnio ministar unutrašnjih polsova Kosova Đeljalj Svečlja, nedostatka ozbiljnosti pripreme dokumentacije. Besnik Salihu, direktor Uprave za međunarodnu saradnju u oblasti sprovođenja zakona u Policiji Kosova kaže da je Kosovo spremno za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji, ali da o zahtevu odlučuje Vlada Kosova.

„Imamo i kapacitete i sposobnosti i spremni smo da budemo član Interpola, ispunjujemo sve kriterijume, ja to mogu da grantujem. U ime Policije Kosova ja garantujem da ispunjavamo te kriterijume, mi smo i u prošlosti pokazali nekoliko puta da smo jedan od najozbiljnijih partnera u regionu kada je reč o međunarodnoj sradnji, istragama, aktivnostima. Mi sprovodimo nekoliko aktivnosti sa Interpolom i kada je Interpol uključen i radimo zajedno na raznim kanalima, ali kada je reč o zahtevu onda to pitanje treba postaviti Vladi Kosova“, kazao je Sailihu na konferenciji o međunarodnoj policijskoj saradnji održanoj u zgradi Euleksa.

Razmena informacija između Policije Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zasniva se preko Euleksa na osnovu protokola o policijskog saradnji koju ova misija ima sa MUP-om Srbije.

„Euleks olakšava, koliko god može, komunikaciju između Kosova i Srbije . I ako ne grešim ovo je jedini način za komunikaciju sa Srbijom. Tokom proteklih godina video sam video sam porast razmene poruka i možda grešim ali postoji još jedan način komunikacije sa Srbijom a to je kroz Interpol, ali taj način je veoma težak jer se poruke stalno filtriraju od strane Unmika, ali takođe Srbija nije spremna da razmenjuje informacije kroz Interpolov kanal“, kazao je Viničio Ćeola, vođa tima Eulekosve jedinice za međunarodnu policijsku saradnju.

Na pitanje, da li je Kosovo poslednjih godina imalo zahtev za izručenje iz Sribje lica koje krivično goni na Kosovu, Salihu je kazao: „Stvarnost je da Srbija nije spremna da hapsi begunce koji se traže na Kosovo zbog toga ne možemo da nastavimo sa istragom. Imamo zahteve za lokalizaciju osoba koje se traže na Kosovu, ali nismo imali neki zahtev za ekstradiciju. U prošlosti imamo lica koja su uhapšena na Kosovu, ali nikada nismo dobili zahtev za ekstradiciju od strane Srbije“, rekao je on.

Naglasio je da Kosovo želi mnogo više da doprinese u borbi protiv organizovanog kriminala i omogućavanjuu sigurnosti i bezbednosti građana kroz razmenu informacija međunarodnu saradnju. Sporazum o saradnji sa Europolom to omogućava, kaže Salihu. Naglašava i da Kosovo ima sedam oficira za vezu za saradnju sa inostranstvom.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022