Vesti
Politika

Šaip Beriša: Srbi i Albanci mogu zajedno

Kandidat za odbornika u Opštini Gračanica ispred Albanske građanske inicijative Šaip Beriša rekao je u emisiji „Dogovor-izbori“ da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno i da je rad taj koji ih spaja.
Šaip Beriša: Srbi i Albanci mogu zajedno
Šaip Beriša (Foto Kim)

Beriša je 2015. godine učestvovao na lokalnim izborima kao kandidat za gradonačelnika Gračanice ispred Demokratskog saveza Kosova. Kaže da generalno nije zadovoljan radom opštine.

„Vodovodna mreža postavljena je 70-ih godina, cevi su stare. Kada posle nestanka, voda dođe, blatnjava je. Takođe i kanalizacija je problem. Znam da je nova opština i sigurno nema velika sredstva ali bi i dalje trebalo da se radi na tome. Kao i na rekonstrukciji puteva“, rekao je Beriša gostujući u emisiji „Dogovor-izbori“.

Navodi da su problemi Srba i Albanaca u Gračanici isti.

„Ovde samo može da pomogne razvoj poljoprivrede. Mnogo je nezaposlenih, ali ipak ovde je dobro kako je u nekim drugim opštinama. Mislim da oština Gračanica nema dovoljno sredstava i zbog toga je teško. Znam da su gračančani veliki radnici ali je sada teže, jer nema posla. Komšije mogu da rade zajedno i da zarade zajedno i da žive zajedno. Samo treba rad, koji približava ljude“, kazao je on.

Ukoliko bude izabran za odbornika, Beriša navodi da će prvo rešiti problem jalovine.

„Vodovod i kanalizacija moraju da se srede. Reka treba da se očisti. Može da se nađe i donator. Angažovao bih se i za sport među mladima, ali najpre treba da se otvore radna mesta“, dodao je Beriša.

U lokalnom parlamentu do sada nije bilo odbornika iz albanske zajednice. Beriša navodi da je to jtako er nema dovoljno glasača i dodaje da je poznat broj od oko 600 njih.

On sam bio je predstavnik muslimanske zajednice u Odobru za bezbednost za koju kaže da je na dobrom nivou ističući dobru saradnju opštine, građana i Kfora.

Beriša je pozvao birače da na izborima u nedelju izađu na birališta i glasaju onoga za koga misle da može da im pomogne.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020