Vesti
Politika

"Sadržaj sporazuma sa Beogradom važniji od roka za njegovo postizanje"

U ambasadi SAD u Prištini lider Pokreta samoopredeljenja Aljbin Kurti i član predsedništva Glauk Konjufca sastali sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Kosovo i ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom i ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom, objavio je pokret Samoopredeljenje putem svoje zvanične Fejsbuk stranice.
Aljbin Kurti (Foto RSE)

"Ambasador Grenel je čestitao čelnicima Samopredeljenja na prvom mestu na nedeljnim parlamentarnim izborima 6. oktobra i želeo je da čuje njihovo mišljenje i stav o mogućnosti sporazuma sa Srbijom pre nego što otputuje u Beograd", saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Kako je navedeno, Grenel je naglasio da je neusklađenost Kosova sa Srbijom glavna prepreka stranim ulaganjima u kosovsku ekonomiju.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Kurti je rekao "da su sadržaj i proces sporazuma važniji za njegovu održivost nego vremenski okvir za to".

Na kraju sastanka sagovornici su se saglasili da treba uspostaviti novu kosovsku vladu što je pre moguće i da će nastaviti redovnu i učestalu komunikaciju, piše u saopštenju Samoopredeljenja.

Kurti je izrazio zahvalnost na američkoj ulozi i podršci Kosovu u ratu i miru i izraazio spremnost da u svojstvu novog premijera Kosova produbi saradnju sa SAD.

"Saglasio se sa ambasadorom Grenelom da je Kosovu potreban ekonomski razvoj i strane investicije, ali problem je posebno velika korupcija u državi koja stvara nesigurnost koja plaši preduzeća, široko rasprostranjeno siromaštvo stanovništva, kao i otežan pristup finansijama za preduzeća zbog visokih kamata na bankarske kredite", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020