SAD zapretile Prištini: Ili ukinite takse ili sankcije?

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i američki Stejt department u dokumentu od osam tačaka od Prištine traže da odmah ukinu takse ili im slede sankcije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Američke zastave u Prištini (Foto KosovaPress)

"Tražimo da se odmah takse suspenduju", navodi se u dokumentu i dodaje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama. Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen prištinskoj vladi, ali i drugim nadležnim institucijama, prenela je Kljan Kosova.

Ukazuje se da podrška SAD za Kosovo nije neograničena. "Kosovo trenutno sa sobom nosi teret opasnosti da dijalog doživi neuspeh", upozorava se u dokumentu.

U dokumentu se izražava "duboko razočaranje" jer, kako se navodi, Priština nije preduzela ništa što bi bila pozitivna refleksija na pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućenog Hašimu Tačiju. Suprotno tome, mere su proširene i na druge proizvode.

"Uspeh i postizanje sporazuma se ne povezuje sa ulogom Federike Mogerini i EU. Uspeh sporazuma je strateški interes SAD, dakle, neprihvatljivo je za nas da se dovodi u pitanje ovaj strateški cilj, neodgovornim potezima kosovskih lidera", ističe se u dokumentu.

U slučaju da sporazum doživi neuspeh zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i odgovorni pojedinci za taj neuspeh, upozorava se dalje u tekstu.

Kljan Kosova navodi da im je potvrđeno da je ovo upozorenje prištinskim vlastima poslato na više relevantnih adresa diplomatskim putem. Navodi se i da su mere Prištine donete bez ikakvih konsultacja sa SAD.

SAD su upozorile da Priština svojim "neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD". "Ako tarife ne budu suspendovane odmah, SAD će suspendovati pomoć na polju bezbednosti, dakle podršku KBS", stav je Saveta za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt departmenta.

Podsetimo, ranije je prištinska Koha objavila da im je iz američke ambasade u Prištini rečeno da je od kosovskog rukovodstva više puta zatraženo obustavljanje ovih mera, preneo je Radio Kontakt plus.

"Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje fokusiranja na ključne ciljeve Kosova - evropsku perspektivu i normalizaciju odnosa sa Srbijom", saopšteno je iz ambasade.

Međutim, prištinska vlada, s druge strane, tvrdi da nije dobila nikakvu poruku od SAD u vezi sa ukidanjem nametnutih uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

"Nismo dobili nikakav zahtev od SAD", rekeo je za GazetaExpres šef kabineta premijera privremenih kosovskih institucija, Avni Arifi. Koha onlajn objavila je ranije danas da je Vašington, preko Ambasade SAD, pozvao Prištinu da ukine mere stopostotno uvedjanih taksi na robu iz Srbije i tako otvore put za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane