Vesti
Politika

SAD ulaze u dijalog o Kosovu?

Osim evopske "trojke", Francuske, Nemačke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga Beograda i Prištine i SAD čeka momenat da bi u proces uključila svog čoveka. On bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou, pišu Večernje novosti.
SAD ulaze u dijalog o Kosovu?
Ilustracija (Foto Vidovdan.org)

List navodi, pozivajući se na svoje izvore, da bi zastupljenost američkog predstavnika najverovatnije bila na nivou savetnika.

Kako pišu Novosti, da bi do toga došlo SAD teže da predstave kako posrednica EU Federika Mogerini nema zadovoljavajuće rezultate iza sebe u ovom procesu.

"Zbog toga nije isključeno da je vetar koji je uskovitlao raspravu unutar EU oko transparentnosti dijaloga i njegove sporosti stigao sa druge strane okeana", napominje list.

Američki predstavnik, prema saznanjima Novosti, ne bi slovio za zvaničnog posrednika, jer je za promenu formata potrebna saglasnost dveju strana, pa bi Beograd mogao da zatraži uključivanje i ruskog predstavnika ako bi SAD otvoreno promovisale svog.

List podseća da je krajem prosle godine predsednik Aleksandar Vučić dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se ukljuci u dijalog ukoliko bude pokusaja da se on proširi tako sto bi se u njega ukljucile SAD.

"Zbog toga je sada u igri opcija da američka zastupljenost bude na nivou savetnika", navodi list.

"Amerikanci nikada nisu bili daleko od dijaloga. Ranije su visoke diplomate iz SAD održavale sastanke u američkoj ambasadi u Briselu sa pojedinim učesnicima tog procesa, ali su shvatili da im ta vrsta "popularnosti" ne ide u korist pa se sada to odvija dosta diskrentnije", rekao je za Novosti dobro obavešteni izvor iz briselske administracije.

On je dodao i da bi se "po pravilu visoki predstavnik američke administracije uvek našao u Briselu kada se vodio dijalog na visokom nivou".Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023