Vesti
Politika

SAD: Sporazum korak ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju

Sjedinjene Države podržavaju sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima između Kosova i Srbije i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu povodom dogovora koji su postigle dve strane.
SAD: Sporazum korak ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju
Stejt Department (Foto Shuttestock)

"Sporazum o ulazno/izlaznim dokumentima primer je efikasne primene dijaloga za rešavanje sporova i napredak. Dijalog za Srbiju i Kosovo predstavlja mehanizam čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Postizanje rešenja posredstvom dijaloga ključno je za obe zemlje na njihovom putu ka evropskim integracijama", navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta.

Ukazano je da se u dijalogu, kojim posreduje Evropska unija Srbija saglasila da ukine ulazno-izlazne dokumente za nosioce kosovskih isprava dok se, sa druge strane, Kosovo složilo da ne uvodi ulazno-izlazna dokumenta za građane sa ispravama Srbije.

"Na osnovu posvećenosti obe strane i napornog rada specijalnog izaslanika Evropske unije, ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da se više angažuju i u miru krenu napred", rečeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Podsetimo, dogovor Kosova i Srbije postignut je u subotu što je objavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

"Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će da slobodno putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije premijera Kurtija o tome", dodao je Borelj. "Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na odluci i njihovom liderstvu".

Srbija je proteklih deset godina izdavala ulazno-izlazni dokument za građane sa kosovskim ličnim kartama, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Kosovska vlada je donela odluku da od 1. avgusta započne sa uvođenjem iste procedure za državljane Srbije, ali odluka nije stupila na snagu na severu Kosova jer su podignute barikade, i odložena je na mesec dana.

Nastale tenzije dovele su do pojačanog angažovanja predstavnika EU i Sjedinjenih Država.

Srbija i Kosovo još nisu postigli dogovor o registarskim tablicama.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022