Vesti
Politika

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i Prištine

Američki Stejt Department izrazio je razočaranje zbog toga što u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa nije postignut napredak.

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i Prištine
Detalj sa jučerašnjeg sastanka (Foto X/Josep Borrell Fontelles)

„Očekujemo da obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vreme ističe. Želimo videti napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je portparol američkog Stejt Departmenta za Radio Slobodna Evropa.

„Savetovaćemo se interno i sa našim evropskim partnerima o sledećim koracima“, dodao je.

Prema njegovim rečima, „dijalog koji omogućuje EU jedini je put napred za Kosovo i Srbiju“.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastali su se u četvrtak u Briselu uz posredovanje šefa spoljne politike EU, Žozepa Borela i izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka.

„Sastanak na kojem je na dnevnom redu bila implementacija Temeljnog sporazuma za normalizaciju odnosa nije proizveo nikakve rezultate“, rekao je Borel.

Prema njegovim rečima, Kurti je bio taj koji nije prihvatio predlog EU-a o istovremenoj primeni obaveza koje proizlaze iz tog sporazuma, dok ga je Vučić prihvatio.

Borel je rekao da je Kurti insistirao na formalizovanju, pre svega, de facto priznanja Kosova od strane Srbije, dok je Vučić tražio formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti „nije bio voljan da krene napred s pokretanjem verodostojnog procesa uspostavljanja Zajednice“, rekao je Borel.

Kurti i Vučić su se u odvojenim medijskim konferencijama međusobno optužili za izostanak rezultata sastanka.

Kurti je rekao da se „uslovljavanje Srbije“ za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom „pretvorilo u poziciju izaslanika EU“.

Prema Vučićevim rečima, Kurti je jednostavno „izbegao formiranje Zajednice… to je suština svega“.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023