Vesti
Politika

"SAD pozivaju Beograd i Prištinu da sednu za pregovarački sto"

SAD pozivaju Prištinu i Beograd da sednu za pregovarački sto i postignu što je moguće bolji sporazum, navodi zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer.
Metju Palmer (Foto: Kim)

"Ono što je važno za SAD je da svaki sporazum bude nešto što obe strane mogu da podrže, obe strane veruju da štiti njihove suštinske interese, a ono što smo uradili je da podstičemo strane da sednu za pregovarački sto i pregovaraju o sporazumu najbolje što mogu", rekao je Palmer za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Prema njegovim rečima SAD ne podržavaju neki konkretan rezultat ili neki određeni deo mogućeg sporazuma između Beograda i Prištine, pojasnivši da pitanje granica takođe može biti deo sporazuma, ali da "nije njegov glavni element".Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020