Vesti
Politika

SAD pozdravile dogovor u Ohridu

Sjedinjene Države pozdravljalju dogovor koji su Kosovo i Srbije postigli u Ohridu uz posredovanje EU o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, saopštio je sinoć Stejt department.
SAD pozdravile dogovor u Ohridu
Stejt Department (Foto Shuttestock)

"Pohvaljujemo predsednika Srbije i premijera Kosova na njihovom liderstvu u postizanju sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju će obezbediti znatne šanse za građane obe zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

U saopštenju se dodaje da će SAD i dalje biti aktivno angažovane, u saradnji sa partnerima iz EU "da podrže Kosovo i Srbiju na njihovom radu na implementaciji da bi ostvarili predvidljive i mirne odnose".

"Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se Evropskoj uniji zahvaljuje na posredovanju u pregovorima a Vladi Severne Makedonije što je bila domaćin i podržala finalizaciju sporazuma.

Blinken je na svom Tviter nalogu naveo takođe da pozdravlja postizanje sporazuma. Dodao je da su SAD ponosne što podržavaju sporazum i da ostaju "posvećene unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija".

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je u subotu u Ohridu posle gotovo 12 sati.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borel izjavio je u subotu uveče u Ohridu, posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, da su dve strane konačno posle 12 sati postigle dogovor kako da se sprovede sporazum koje su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023