Vesti
Politika

SAD podržavaju Kosovo na evropskom putu

Američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson izjavila je sinoć da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo ukoliko ono bude privrženo demokratskim principima i ako nastavii da se kreće na evropskom putu.
SAD podržavaju Kosovo na evropskom putu
Sa sinoćnjeg prijema (Foto Predsedništvo Kosova)

“Ubeđena sam da, ukoliko je Kosovo ostane pri demokratskim načelima, da će napredovati na putu evrointegracija. Naša ambasada namerava da nastavi saradnju sa Kosovom i da ga podrži u evrointegracijama i napornom radu koji sledi. Meni je i lično drago što smo prijatelji”, kazala jer Džejkobsonova.

Na prijemu povodom godišnjice nezavisnosti SAD, američka ambasadorka je istakla važnost održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora, jer su, kako je kazala, prvi put sprovedeni na celoj teritoriji Kosova.

“Veceras slavimo 238. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, kao i godišnjicu rađanja demokratije. Takođe slavimo demokratski razvoj kosovskog društva, hoću da čestitam kosovskim građanima i institucijama na prvim parlamentarnim izborima”.


Na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD-a, prisutnima se obratila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je izrazila zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u izgradnji demokratske vizije Kosova, rekavši da su one zaslužne što građani danas žive u miru.

„Želim da svi zajedno podignemo čaše i u zdravici čestitamo Dan nezavisnosti SAD, da obeležimo i proslavimo večno prijateljstvo i partnerstvo između naroda Kosova i američkog naroda, koji su ujedinjeni u zajedničkom cilju za slobodu, jednakost i demokratiju“ rekla je predsednica Kosova.

Prijemu u Prištini su prisustvovali i aktuelni premijer Kosova Hašim Tači, ambasadori drugih zemalja u Prištini, evropski zvaničnici, predstavnici srpskih i albanskih političkih partija, gradonačelnici srpskih opština, predstavnici SPC, drugih verskih zajednica, predstavnici medija, civillnog društva.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020