Vesti
Politika

SAD podržavaju Kosovo na evropskom putu

Američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson izjavila je sinoć da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo ukoliko ono bude privrženo demokratskim principima i ako nastavii da se kreće na evropskom putu.
SAD podržavaju Kosovo na evropskom putu
Sa sinoćnjeg prijema (Foto Predsedništvo Kosova)

“Ubeđena sam da, ukoliko je Kosovo ostane pri demokratskim načelima, da će napredovati na putu evrointegracija. Naša ambasada namerava da nastavi saradnju sa Kosovom i da ga podrži u evrointegracijama i napornom radu koji sledi. Meni je i lično drago što smo prijatelji”, kazala jer Džejkobsonova.

Na prijemu povodom godišnjice nezavisnosti SAD, američka ambasadorka je istakla važnost održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora, jer su, kako je kazala, prvi put sprovedeni na celoj teritoriji Kosova.

“Veceras slavimo 238. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, kao i godišnjicu rađanja demokratije. Takođe slavimo demokratski razvoj kosovskog društva, hoću da čestitam kosovskim građanima i institucijama na prvim parlamentarnim izborima”.


Na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD-a, prisutnima se obratila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je izrazila zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u izgradnji demokratske vizije Kosova, rekavši da su one zaslužne što građani danas žive u miru.

„Želim da svi zajedno podignemo čaše i u zdravici čestitamo Dan nezavisnosti SAD, da obeležimo i proslavimo večno prijateljstvo i partnerstvo između naroda Kosova i američkog naroda, koji su ujedinjeni u zajedničkom cilju za slobodu, jednakost i demokratiju“ rekla je predsednica Kosova.

Prijemu u Prištini su prisustvovali i aktuelni premijer Kosova Hašim Tači, ambasadori drugih zemalja u Prištini, evropski zvaničnici, predstavnici srpskih i albanskih političkih partija, gradonačelnici srpskih opština, predstavnici SPC, drugih verskih zajednica, predstavnici medija, civillnog društva.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021