Vesti
Politika

"SAD nikada nisu govorile o razmeni teritorija Kosova i Srbije"

"Sjedinjene Američke Države nikada nisu pomenule temu razmene teritrija između Srbije i Kosova", rekao je za televiziju Klan Kosova predsednik Demokratskog saveza Kosova i kandidat za premijera Kosova Kadri Veselji.
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

"Bilo je mnogo spekulacija o dijalogu i tome da je on naneo štetu našim odnosima sa SAD. To je nepošteno, jer SAD nikada nisu pomenule opcije podele Kosova ili razmene teritorija", rekao je Veselji.

Kada je reč o tarifama na proizvode iz Srbije, Veselji je rekao da su "Amerikanci tražili njihovu suspenziju na 120 dana", to je bilo odlučeno napismeno, ali su ga partneri ostavili samog sa tom idejom.

Misle da su meni naneli štetu, ali sebi i Kosovu su učinili gore, dodao je on.

Veselji je rekao da se ne plaši da sedne i razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li bi birao između Zajednice srpskih opština ili korekcije granica ukoliko bi te dve opcije bile na stolu.

"Zašto bi Kosovo biralo između najgorih scenarija? Neće biti Republike Srpske na Kosovu", rekao je Veselji.

"Na dan kad položim zakletvu, sešću sa svojim američkim i evropskim partnerima i razjasniti svoju poziciju... Srešću se sa Vučićem, iako mi ne nedostaje da ga ne vidim, jer predstavljam svoj narod i tačno znam gde idemo, a to je članstvo u Ujedinjenim nacijama", rekao je Veselji.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020