Vesti
Politika

"SAD i Brisel znaju ko su kandidati za predsednika"

Vašington i Brisel znaju ko su kandidati za kosovskog predsednika, ali ih oni ne podržavaju, već samo potvrđuju blisku saradnju i daju podršku regularnom izboru, piše prištinska Koha ditore.
Priština (Foto arhiva Kim)

Zamenik kosovskog premijera Hašim Tač, koji je i kandidat za kosovskog predsednika, izjavio je za Kohu da će Kosovo u februaru dobiti novog predsednika.

"SAD potvrđuju blisku saradnju i punu podršku regularnom izboru predsednika Kosova. Mogu takođe da potvrdim da su SAD i Brisel veoma svesni ko je kandidat za predsednika," rekao je Tači.

Prištinski dnevnik prenosi i izjavu portparola američke ambasade u Prištini Filipa Drjurija da SAD ne podržavaju ni jednog pojedinačnog kandidata.

Na pitanje da prokomentariše Tačijevu izjavu da su SAD svesne ko je kandidat Drjuri je rekao da SAD podržavaju demokratske institucije Kosova uključujući proces izbora predsednika.

"SAD ne podržavaju ni jednog određenog kandidata za predsednika ili bilo koju drugu izbornu funkciju," napomenuo je on.

Inače, mandat aktuelnoj kosovskoj predsednici Atiferi Jahjaga ističe početkom aprila.Ostale vesti

Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020