Vesti
Politika

Sačuvati zagarantovana mesta u Skupštini

Srpski poslanici i poslanici drugih manjinskih zajednica u Skupštini Kosova neće odustati od inicijative da se u naredna dva mandata zadrže zagarantovana mesta u Parlamentu.
Sačuvati zagarantovana mesta u Skupštini
Skupština Kosova

U zajedničkoj izjavi, Srpski, Bošnjački, Turski, Aškalijski, Romski i Goranski poslanici su istakli da će biti iskorišćena sva demokratska, politička i institucionalna sredstva da do tog cilja dođu.

Razvoj demokratije i poštovanje manjina je proces koji nikad ne prestaje nego se svakim danom sve više unapređuje”, kaže se u zajedničkom saopštenju poslanika iz redova manjinskih zajednica, nakon sastanka na kome se raspravljalo o narednim koracima u obezbeđivanju rezervisanih mesta u Skupštini Kosova.

Poslanici traže da u naredna dva mandata Skupštine Kosova imaju 20 zagarantovanih mesta. Oni su se obavezali, kako je saopšteno, da će "nastaviti da lobiraju u pravcu ispunjenja ovog strateški najbitnijeg cilja na svim nivoima kosovskog društva".

Ministar inostranih poslova Kosova i potpredsednik vladajuće DPK Enver Hodžaj je zatražio od Demokratskog saveza Kosova (DSK) da održi obećanje koje su dali o rezervisanim mestima za pripadnike manjina za još jedan mandat.

Na ovu izjavu je odmah na svom nalogu na Fejsbuku (Facebook) reagovao lider DSK Isa Mustafa koji je naveo da takvo obećanje nije dato.

Planom Martija Ahtisarija, koji je osnova za uređenje odnosa na Kosovu, predviđeno je da više ne bude rezervisanih mesta za pripadnike manjinskih zajednica.

Deset zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu, kao i 10 mesta za ostale manjinske zajednice, ne dovodi se u pitanje.

Ipak, u okviru izborne reforme koja bi trebalo da bude zavržena pre parlamentarnih izbora, ukidanje dodatnih rezervisanih mesta je nešto što najviše zabrinjava predstavnike manjinskih zajednica, pošto će za dodatne mandate morati da prođu cenzus.

Kosovski parlamentarni izbori treba da budu održani sledeće godine.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021