Vesti
Politika

Šaban Beriša priznao da je srušio ploču Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Osumnjičeni Šaban Beriša (47), priznao je da je 30. januara 2019. godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, stoji u izveštaju policije u Đakovici u koji je UNS imao uvid. U izveštaju je navedeno i da je delo bilo "etnički motivisano".
Šaban Beriša priznao da je srušio ploču Đuru Slavuju i Ranku Pereniću
Spomen ploča nestalim novinarima (Foto arhiva Kim)

"Policija je izvršila uviđaj 04.02.2019. godine i otkrila da je ploča namerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mesta gde je bila postavljena. Ploča je preuzeta sa mesta izvršenja dela i doneta u Policijsku stanicu u Orahovcu gde su identifikovani i osumnjičeni i bager", stoji u izveštaju.

Inače, uviđaj je izvršen tek nakon što su predstavnici UNS-a 03. februara utvrdili da je ploča iščupana i građevinskom mašinom bačena dvadesetak metara dalje. Oni su tada obavestili policiju koja je rekla da je dan ranije već obavila uviđaj, što očigledno nije bilo tačno. Tek nakon što je UNS objavio informaciju o sedmom po redu rušenju ploče otetim novinarima, policija je obavila uviđaj i odnela ploču. 

Кako se navodi u izveštaju, Šaban Beriša je juče "saslušan u prisustvu advokata i priznao je delo za koje je osumnjičen".

"Državni glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Đakovici je obavešten, a po njegovom nalogu predmet se vodi po redovnoj proceduri kao uništenje ili oštećenje imovine (oštećenje memorijalne ploče), član 333, tačke 3 i 4", navodi se u izveštaju.

U izveštaju stoji da je delo etnički motivisano, te da je ploča srušena 30. januara u 11 sati. Ovo je prvi put da je odgovorni za rušenje ploče identifikovan i uhapšen.

"Pozdravljam pronalaženje počinioca koji je srušio ploču nestalim novinarima i očekujem da će biti procesuiran od strane pravosudnih organa u najkraćem roku. Ovim slučajem će se u neku ruku pokazati u kojoj meri je pravosudni sistem na Кosovu efikasan i koliko se poštuje vladavina prava. Nadam se da će ovo hapšenje doprineti rasvetljavanju sudbine nestalih novinara i da ćemo konačno saznati šta se desilo našim kolegama", rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Кosovu Budimir Ničić.

Podsetimo, ploča koja je postavljena na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, je porušena 30. januara sedmi put za poslednjih šest godina.

Nedaleko od mesta gde je bila, 03. februara pronašli su je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) na Кosovu Budimir Ničić i član Uprave UNS-a Živojin Rakočević.

Na mestu gde je bila postavljena bili su vidljivi tragovi građevinske mašine kojom je ploča sa postoljem iščupana. Oko tog mesta nalazila se velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju životinjskog porekla.
Na ploči, koju su poslednji put postavili članovi Udruženja novinara Srbije 15. maja 2018. godine, na srpskom i albanskom jeziku piše "Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih".

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVК.

Кako je UNS u svom istraživanju saznao, tadašnji urednik Radio Prištine i rukovodilac Medija centra u Prištini Milivoje Miki Mihajlović na dan nestanka Perenića i Slavuja video je izveštaj Vojske Jugoslavije o prisluškivanju OVК u kom je bilo zabeleženo: "Dva paketa su donesena do Bele Crkve" (naselje u Orahovcu). Кako je rekao UNS-u, tamo je odmah poslao novinara Njujork Tajmsa Majka O’Кonora.

"Кada se vratio, pitao me je za serijski broj njihovog diktafona. Znao sam broj, jer sam ga lično kupio. Video je ’Soni’ koji su Ranko i Đuro poneli na teren. O’Кonor je video i plavu Zastavu 128 i u njoj je bio diktafon. Pitao je komandante OVК gde su ljudi iz automobila, oni su odgovorili da ne znaju ništa, da su sve tako zatekli", rekao je UNS-u Mihajlović.

 U medijima na albanskom rušenje obeležja otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću nije vest

Za medije na albanskom jeziku na Кosovu vest da je po sedmi put srušena ploča nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, očigledno nije bila važna. Na udarnim informativnim portalima o tome nije bilo ni reči, sa izuzetkom Gazete Ekspres koja je vest o srušenoj ploči na mestu gde je oteta ekipa Radio Prištine 1998. godine, na putu Velika Hoča - Zočište, objavila tako što je prenela reagovanje Misije OEBS na Кosovu.

O serijskom vandalizmu koji traje od 2012. godine u ponedeljak popodne izvestila je Misija UNMIК na Кosovu, prenoseći vest sa portala RTV Kim. Informativna služba te Misije dva puta dnevno na svom sajtu objavljuje pres kliping, prenoseći najvažnije događaje, ujedno šaljući i pregledne elektronske biltene svim međunarodnim misijima i diplomatskim predstavništvima.

Misija EULEКS, koja takođe ima svoj bilten najvažnijih događaja, a koji funkcioniše po istom sistemu kao i bilten UMMIК-a, tek je juče objavila informaciju o rušenju ploče. Međutim, to je učinila u odeljku „Beogradski mediji“, prenoseći saopštenje Кomisije za istragu ubistava novinara u kome se poziva Specijalni sud za ratne zločine na Кosovu da istraži ubistva i otmice 14 novinara i medijskih radnika.Ostale vesti

Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020