Vesti
Politika

“Sa formiranjem ZSO krenuti početkom ove godine“

Federika Mogerini očekuje nastavak ispunavanja obaveza oko formiranja Zajednice srpskih opština početkom ove godine, izjavila je portparolka Maja Kocijančič.
“Sa formiranjem ZSO krenuti početkom ove godine“
Federika Mogerini (Foto Kim)

U kancelariji šefica za spoljnu politiku Federike Mogerini se rukovode obavezama koje su zvanično preuzele dve strane tokom procesa pregovaranja, prenela je Kocijančič listu Koha ditore.

Albanski zvaničnici na Kosovu izjavili su da isključuju mogućnost početka rada na formiranju ZSO, dok na severu Mitrovice postoji "zid razdvajanja", koji su postavile lokalne vlasti.

Srpski zvaničnici na Kosovu su sa svoje strane istakli da će sami krenuti u formiranje ZSO ukoliko do 15. februara u kosovskoj vladi ne pokrenu taj proces.

"Evropska unija očekuje da će angažovanje (za uspostavljanje ZSO) biti nastavljeno početkom 2017. godine, u skladu sa najnovijim dostignućima na sprovođenju sporazuma postignutog u avgustu", rekla je Maja Kocijančič.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020