Vesti
Politika

S. Mitrovica: Sud počinje sa radom u ponedeljak

Sud u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravosudnog sistema počinje da radi u ponedeljak. Istog dana rad počinju sudije u zgradi suda u objektu nekadašnje Jugobanke u Južnoj Mitrovici, kao i sudske jedinice u Leposaviću i Zubinom Potoku, navodi portal KoSSev.
S. Mitrovica: Sud počinje sa radom u ponedeljak
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Na Severu će se nalaziti i Odeljenje apelacionog suda Kosova, na čijem je čelu sudija Milan Bigović, piše KoSSev.

O prvostepenim presudama neće odlučivati sud u Prištini, već mešoviti paneli mitrovičkog odeljenja.
Za sudove kosovskog pravosudnog sistema biće validne sve presude srpskih sudova do 16. septembra 2017. godine, osim kada je ta odluka donesena bez prisustva jedne od strana, ili kada jedna od strana osporava pravni suverenitet suda koji je doneo odluku.
"U tim slučajevima odlučivaće poseban panel", rekao je novoimenovani predsednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić.
On je nekada u srpskom pravosudnom sistemu vršio funkciju predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici.

Na mesto predsednika Osnovnog suda u kosovskom pravosuđu imenovan je 31. oktobra, nakon što je 43 sudija i tužilaca integrisano u pravosudni sistem Kosova.

Kosovsko osnovno tužilaštvo počelo je rad u Severnoj Mitrovici u ponedeljak. Devet je srpskih integrisanih tužilaca, potvrđeno je za KoSSev iz Tužilačkog saveta Kosova.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021