Vesti
Politika

Ruski diplomata: Albanci hoće ekonomsku blokadu SPC na Kosovu

Ruski izaslanik u OEBS Aleksander Lukaševič izjavio je da Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu ekonomsku blokadu SPC, prenosi Tass.
Ruski diplomata: Albanci hoće ekonomsku blokadu SPC na Kosovu
Visoki Dečani (Foto Helikim)

"Srpska pravoslavna crkva i dalje se suočava sa lošim tretmanom. Albanci na Kosovu pokušavaju da joj nametnu ekonomsku blokadu, da je liše imovine i svih sredstava za život", rekao je ruski diplomata u četvrtak na zasedanju Stalnog saveta OEBS u Beču.

Kao primer, Lukaševič je citirao kontroverze oko manastira Visoki Dečani, koji je Unesko uvrstio na listu ugrožene svetske baštine.

Kako je naveo ruski predstavnik, lokalne kosovske vlasti ignorišu razne odluke, uključujući sudske presude, koje potvrdjuju imovinsko pravo manastira na okolnu teritoriju.

Pored toga, rekao je Lukaševič, manastir u Djakovici nedavno je bio pod opsadom ekstremisa, a policija je morala da interveniše i isporuči hranu i druga sredstva monahinjama.

On je naglasio da Rusija očekuje da OEBS pojača svoje napore kako bi se suprotstavio "radikalnom nacionalizmu medju Albancima na Kosovu".Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021