Vesti
Politika

Ruski ambasador o Kosovu: Spremni smo da pomognemo ako Beograd zatraži

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i naporu Zapada da se dođe do rešenja, ne postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa i ističe i da je Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to zatraži.
Ruski ambasador o Kosovu: Spremni smo da pomognemo ako Beograd zatraži
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto Tanjug)

"Svi dosadašnji napori podsećaju na trčanje na traci, troši se puno energije, ali nema realnog pokreta napred", kaže Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Komentarišući poruke iz Prištine nakon formiranja nove vlade, ruski ambasador ističe da do sada nije čuo nešto ohrabrujuće od Aljbina Kurtija.

"Obrnuto, možda sam više čuo ono što ne ohrabruje, ne daje neki podstrek za uspostavljanje dijaloga. Najvažnija stvar je bezuslovno ukidanje carina. To je prvi i najvažniji zadatak. Čuli smo nešto, ali uz neke uslove, što nije jasno. A suštinska politička stvar, što se tiče dijaloga i svih napora od strane Zapada, ne smatram da sada postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa, a rešenje je moguće samo na osnovu kompromisa. To je svima jasno", kaže Bocan-Harčenko.

On ponavlja da se stav Rusije o Kosovu nije promenio i dodaje da u sklopu postojećih napora i diskusija ne vidi Rezoluciju 1244, a nje mora da bude.

"Jer ona ostaje temelj regulisanja kosovskog problema i rešenja i moramo da se vratimo na put međunarodnog prava", naglašava ruski ambasador.

Upitan da li će angažovanje više međunarodnih posrednika doneti nešto novo, Bocan-Harčenko ističe da je čuo puno poziva da se što brže dođe do rešenja.

"Gledajući iz mog iskustva, najgora stvar je uspostavljanje nekih okvira. To pritiska. Vremenski okvir je neprijatelj kompromisa. Kompromis je moguć samo u otvorenom dijalogu, bez ograničenja, uz pomoć posrednika koji su posvećeni, odani, a nikako nisu naklonjeni jednoj strani. Ovde je neophodna ravnoteža, ali pre svega pritisak na Prištinu. Od toga sam i počeo, da Priština, u najmanju ruku, povuče takse. Napora ima, ali sada ne mogu da kažem da ima suštinskih promena", ističe Bocan-Harčenko.

Na pitanje da li i Rusija razmišlja o tome da imenuje svog posrednika, ambasador kaže da je za Moskvu najvažniji orijentir stav Beograda.

"Ako budemo imali poziv iz Beograda i želju, biće i rešenja. U svakom slučaju, Rusija ne ostaje izvan te situacije. Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN, a bez Saveta bezbednosti nema rešenja. Tu niko ne može da kaže nešto drugo, izuzev nekih novinara iz albanskih novina, koji smatraju da je ovo moguće bez Saveta bezbednosti. Međunarodno-pravna logika je dosta jednostavna, ako postoji jedna rezolucija, moguće je usvojiti drugu samo na osnovu sledećeg rešenja. A dok nema druge rezolucije, tu je Rezolucija 1244 kao naš zajednički putokaz", poručuje Bocan-Harčenko.

Na molbu da precizira da li to znači da je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd bude zatražio, ruski ambasador kaže:

"Ne mogu da govorim o situacijama koje za sad ne postoje. Ako Beograd pozove Rusiju, mislim da će Moskva pronaći rešenje."Ostale vesti

Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020