Vesti
Politika

Rusija optužila EU za ’’neokolonijalne ambicije’’ na Zapadnom Balkanu

Rusija poziva Evropsku uniju da odustane od svojih „neokolonijalnih ambicija“ i da se drži ravnopravnog pristupa zasnovanog na poštovanju prema zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je danas zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev.
Rusija optužila EU za ’’neokolonijalne ambicije’’ na Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto istock)

Kako prenosi Tass, Zajcev je skrenuo pažnju na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da „Zapadni Balkan pripada Evropi“ i da će u budućnosti postati deo Evropske unije.

On je rekao da zvaničnici EU takvim neobavezujućim izjavama pokušavaju da ohrabre zemlje Zapadnog Balkana, koje su sve više razočarane zbog odugovlačenja procesa približavanja EU.

„Nemačka i niz drugih zemalja EU, koje su, izgleda, zaboravile lekcije istorije, i dalje gledaju na Zapadni Balkan kao na sferu svojih isključivih geopolitičkih interesa i tretiraju ga kao svoje dvorište istovremeno optužujući Rusiju da nastoji da uspostavi svoje zone uticaja u Evropi“, rekao je Zajcev.

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva je više puta osudila „podlu praksu“ korišćenja aspiracija zemalja regiona prema članstvu u EU za „očigledne ucene, nelojalnu konkurenciju i istiskivanje investicija“ zemalja koje nisu članice EU, a koje stvarno doprinose društveno-ekonomskom rastu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da su, pod izgovorom da slede politiku Brisela, balkanski narodi prinuđeni da podrže antiruske sankcije i suočeni sa veštačkim izborom EU ili Rusija pri čemu im niko ne garantuje članstvo u EU u doglednoj budućnosti.

„Pozivamo Evropsku uniju da odustane od svojih neokolonijalnih ambicija i da se drži ravnopravnog pristupa zasnovanog na poštovanju prema susednim zemljama, uključujući i Zapadni Balkan“, rekao je Zajcev.Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022