Rusija očekuje da Albanija ima neutralan stav o Kosovu

Predstavnik Rusije u OEBS Aleksandar Lukaševič kaže da Rusija očekuje da Albanija, kada preuzme funkciju predsedavajuće, bude neutralna prema pitanju Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Lukaševič je članovima Stalnog saveta OEBS skrenuo pažnju da situacija na Kosovu ostaje ozbiljan izazov za evropsku bezbednost.

Prema njegovim rečima, Kosovo je „siva zona“ za šverc droge i organizovani kriminal.

"Umesto da se brine za odgovoran dijalog sa Beogradom, Priština se jedino bavi agresivnim samopotvrdjivanjem u regionu i jačanjem pritiska na srpsko stanovništvo u pokrajini, potkopavajući višegodišnje napore medjunarodne zajednice za mirno rešenje tog pitanja“, rekao je Lukaševič, prenosi Tass.

On je naveo da osnovu za regulisanje kosovskog pitanja i dalje predstavlja Rezolucija SB UN 1244.

"Polazimo od toga da će Albanija, kao predsedavajuća, pristupati tom pitanju isključivo sa statusno neutralne pozicije. Sve drugo bilo bi udaljavanje od ovlašćenja", rekao je on.

Naredne godine Albanija će preuzeti predsedavanje OEBS od Slovačke.

Ostale vesti

 • Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kritikovao je odluku Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuje ranije doneta odluka Centralne izborne komisije da je glasanje na predstojećim izborima moguće samo sa kosovskim ličnim dokumentima.

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane