Rusija očekuje da Albanija ima neutralan stav o Kosovu

Predstavnik Rusije u OEBS Aleksandar Lukaševič kaže da Rusija očekuje da Albanija, kada preuzme funkciju predsedavajuće, bude neutralna prema pitanju Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Lukaševič je članovima Stalnog saveta OEBS skrenuo pažnju da situacija na Kosovu ostaje ozbiljan izazov za evropsku bezbednost.

Prema njegovim rečima, Kosovo je „siva zona“ za šverc droge i organizovani kriminal.

"Umesto da se brine za odgovoran dijalog sa Beogradom, Priština se jedino bavi agresivnim samopotvrdjivanjem u regionu i jačanjem pritiska na srpsko stanovništvo u pokrajini, potkopavajući višegodišnje napore medjunarodne zajednice za mirno rešenje tog pitanja“, rekao je Lukaševič, prenosi Tass.

On je naveo da osnovu za regulisanje kosovskog pitanja i dalje predstavlja Rezolucija SB UN 1244.

"Polazimo od toga da će Albanija, kao predsedavajuća, pristupati tom pitanju isključivo sa statusno neutralne pozicije. Sve drugo bilo bi udaljavanje od ovlašćenja", rekao je on.

Naredne godine Albanija će preuzeti predsedavanje OEBS od Slovačke.

Ostale vesti

  • "Podrška postizanju sporazuma sa Prištinom"

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka. Makron poručuje da je Srbija velika evropska nacija.

  • „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Ako Srbima kažete da je nezavisnost Kosova rešenje to znači destabilizaciju“. Zato rešenje treba tražiti u okviru Rezolucije 1244, smatra Rada Trajković. Dukađin Gorani veruje da će rešenja biti i da će ono biti posledično. Za Nenada Rašića i Antona Berišaja podela je nešto najgore i ona kao opcija nije prihvatljiva.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane