Vesti
Politika

„Rušenje vlade neodgovorno“

„Nista besmislenije nije moglo da se desi nego da u sred pandemije pada vlada.  To je neočekivano i civilizacijski neodgovorno“, kaže Rada Trajković za RTV Kim.
„Rušenje vlade neodgovorno“
Rada Trajković (Foto Kim)

Bivša poslanica u Skupštini Kosova veruje da iza svega stoji težnja da se ubrza proces donošenja konačnog rešenja za Kosovo koje je, po njenom mišljenju, postalo strateško ratište između Evropske unije i Amerike.

Ona je uverena da su kosovski i srpski predsednik već postigli sporazum oko podele Kosova nakon pisma američkog predsednika Donalda Trampa.

„Niti javnost, niti bilo ko od institucija države Srbije, osim Vučića samoga, ne zna šta se nalazi u tom dokumentu. Normalno da je isto tako Tači radio iza leđa sopstvene javnosti i sada, normalno da gospodin Tramp, računajući u ozbiljnost tih ljudi, da su oni uspeli da obezbede podršku za te projekte, želi to da realizuje“.

Trajkovićeva kaže da su i Vučić i Tači za to imali lične motive.

„Gospodin Tači je trebao da bude u Haškom tribunalu za Kosovo kao prvi osumnjičeni za trgovinu organima. Da bi to sprečio i produžio sebi politički život, on je potpisao taj projekat. Normalno da je Vučić znao da će srpska opozicija da bojkotuje izbore, a da bi obezbedio legalnost tih izbora i priznavanje izbora od strane Amerike, on je ušao, isto tako, u taj projekat potpisivanja dokumenta koji suštnski ide na trajnu destabilizaciju regiona“.

Ona kaže da je vrlo zabrinuta bi podela proizvela nove sukobe između Srba i Albanaca.

„Nažalost, mogu dovesti do jednog vrlo opasnog scenarija za sever koji može rezultirati i odlaskom Srba ili proterivanjem Srba sa tog područja. Zato sam bila jako nesretna kada je Srpska lista, zajedno sa ratnom koalicijom koja je izvođač etničkog čišćenja Kosova od 99 godine pa do danas, podržala rušenje vlade koja je bila protiv podele“, istakla je Trajkovićeva u izjavi za RTV Kim.Ostale vesti

Daleko od normalizacije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvom Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, prenosi Rojters.
  • 22.09.2020
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da će sporazum u Beloj kući dovesti do normalizacije ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije.
  • 22.09.2020
Virtuelno otvorena kancelarija DFC u Beogradu
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler i premijerka Ana Brnabić simbolično su, nakon potpisivanja zajedničke izjave, virtuelno otvorili kancelariju DFC u Beogradu.
  • 22.09.2020
„Benefit za sve od ekonomskog sporazuma“
Ekonomski sporazum iz Vašingtona će ojačati čitav zapadni Balkan i od njega će svi imati pozitivne benefite, uveren je Safet Grdžaliju bivši potpredsednik Privredne komore Kosova, dodajući da se ne može izmeriti da li će više dobiti Srbija ili Kosovo. „Svi dobijamo“, kaže za RTV Kim Grdžaliju.
  • 22.09.2020
Beler: Beograd i Priština se odlučili za narod
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Beler čestitao je, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Beograda i Prištine, na hrabrosti što su se "odlučili za narod, a ne za politiku".
  • 22.09.2020
„Efikasnost sinonim za američku diplomatiju“
Dolazak delegacije SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela u Beograd i Prištinu, ali i potpisivanje ekonomskih sporazuma je velika pobeda ekonomije nad politikom, smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi. Da je efikasnost sinonim za američku diplomatiju slažu se predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković i politički analitičar Stefan Surlić.
  • 22.09.2020