Vesti
Politika

„Rušenje vlade neodgovorno“

„Nista besmislenije nije moglo da se desi nego da u sred pandemije pada vlada.  To je neočekivano i civilizacijski neodgovorno“, kaže Rada Trajković za RTV Kim.
„Rušenje vlade neodgovorno“
Rada Trajković (Foto Kim)

Bivša poslanica u Skupštini Kosova veruje da iza svega stoji težnja da se ubrza proces donošenja konačnog rešenja za Kosovo koje je, po njenom mišljenju, postalo strateško ratište između Evropske unije i Amerike.

Ona je uverena da su kosovski i srpski predsednik već postigli sporazum oko podele Kosova nakon pisma američkog predsednika Donalda Trampa.

„Niti javnost, niti bilo ko od institucija države Srbije, osim Vučića samoga, ne zna šta se nalazi u tom dokumentu. Normalno da je isto tako Tači radio iza leđa sopstvene javnosti i sada, normalno da gospodin Tramp, računajući u ozbiljnost tih ljudi, da su oni uspeli da obezbede podršku za te projekte, želi to da realizuje“.

Trajkovićeva kaže da su i Vučić i Tači za to imali lične motive.

„Gospodin Tači je trebao da bude u Haškom tribunalu za Kosovo kao prvi osumnjičeni za trgovinu organima. Da bi to sprečio i produžio sebi politički život, on je potpisao taj projekat. Normalno da je Vučić znao da će srpska opozicija da bojkotuje izbore, a da bi obezbedio legalnost tih izbora i priznavanje izbora od strane Amerike, on je ušao, isto tako, u taj projekat potpisivanja dokumenta koji suštnski ide na trajnu destabilizaciju regiona“.

Ona kaže da je vrlo zabrinuta bi podela proizvela nove sukobe između Srba i Albanaca.

„Nažalost, mogu dovesti do jednog vrlo opasnog scenarija za sever koji može rezultirati i odlaskom Srba ili proterivanjem Srba sa tog područja. Zato sam bila jako nesretna kada je Srpska lista, zajedno sa ratnom koalicijom koja je izvođač etničkog čišćenja Kosova od 99 godine pa do danas, podržala rušenje vlade koja je bila protiv podele“, istakla je Trajkovićeva u izjavi za RTV Kim.Ostale vesti

Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020