Vesti
Politika

Rumunija podržava dijalog ali ne menja svoj stav o priznanju

Rumunija ne menja svoj stav u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. Iako podržava dijalog između Kosova i Srbije, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije, u odgovoru za Radio Kosovo, kažu da stav Rumunije ostaje isti.

Rumunija podržava dijalog ali ne menja svoj stav o priznanju
Ilustracija (Foto Pixabay)

„Rumunija u potpunosti podržava dijalog koji vodi Evropska unija, za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može doneti trajni mir i stabilnost u regionu. Pozdravljamo spremnost na kompromis koju su demonstrirali lideri obe zemlje, Beograda i Prištine, tokom sastanka u Briselu 27. februara. Nadamo se da će dalji pregovori o aneksu Sporazuma uskoro dati rezultate. Kao što dobro znate, Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a naš stav ostaje isti“, navodi se u pisanom odgovoru.

Od 27 država članica EU, njih pet ne priznaje Kosovo kao državu, što uključuje Španiju, Grčku, Rumuniju, Kipar i Slovačku.

Dok su španska i kiparska vlada poručile da neće promeniti stav o priznanju Kosova, one su ipak poručile da podržavaju dijalog Kosova i Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke su pre nekoliko dana za Radio Kosovo rekli da od Kosova i Srbije očekuju primenu svih dosadašnjih sporazuma i konstruktivan pristup u narednim rundama pregovora.

„Rezultat poslednjeg sastanka dijaloga je važan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. To bi moglo biti podstrek za dalje pregovore koji vode ka pravno obavezujućem sporazumu i potpunoj normalizaciji njihovih odnosa. Očekujemo od obe strane primenu svih dosadašnjih dogovora i konstruktivan pristup u narednim rundama pregovora".

Još uvek nije jasno da li bi postizanje sporazuma između Kosova i Srbije otvorilo put da Kosovo bude prihvaćeno kao država barem od strane neke od pet evropskih zemalja koje još nisu priznale Kosovo kao državu.

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog je u intervjuu za Radio Kosovo izjavio da, prema razgovorima koje je vodio sa predstavnicima ovih zemalja, očekuju napredak u dijalogu sa Srbijom i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Visoki šefovi država su konstatovali da postoji napredak u lobiranju za dobijanje priznanja od pet zemalja članica Evropske unije.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023