Vesti
Politika

Rumunija podržava dijalog ali ne menja svoj stav o priznanju

Rumunija ne menja svoj stav u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. Iako podržava dijalog između Kosova i Srbije, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije, u odgovoru za Radio Kosovo, kažu da stav Rumunije ostaje isti.

Rumunija podržava dijalog ali ne menja svoj stav o priznanju
Ilustracija (Foto Pixabay)

„Rumunija u potpunosti podržava dijalog koji vodi Evropska unija, za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može doneti trajni mir i stabilnost u regionu. Pozdravljamo spremnost na kompromis koju su demonstrirali lideri obe zemlje, Beograda i Prištine, tokom sastanka u Briselu 27. februara. Nadamo se da će dalji pregovori o aneksu Sporazuma uskoro dati rezultate. Kao što dobro znate, Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a naš stav ostaje isti“, navodi se u pisanom odgovoru.

Od 27 država članica EU, njih pet ne priznaje Kosovo kao državu, što uključuje Španiju, Grčku, Rumuniju, Kipar i Slovačku.

Dok su španska i kiparska vlada poručile da neće promeniti stav o priznanju Kosova, one su ipak poručile da podržavaju dijalog Kosova i Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke su pre nekoliko dana za Radio Kosovo rekli da od Kosova i Srbije očekuju primenu svih dosadašnjih sporazuma i konstruktivan pristup u narednim rundama pregovora.

„Rezultat poslednjeg sastanka dijaloga je važan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. To bi moglo biti podstrek za dalje pregovore koji vode ka pravno obavezujućem sporazumu i potpunoj normalizaciji njihovih odnosa. Očekujemo od obe strane primenu svih dosadašnjih dogovora i konstruktivan pristup u narednim rundama pregovora".

Još uvek nije jasno da li bi postizanje sporazuma između Kosova i Srbije otvorilo put da Kosovo bude prihvaćeno kao država barem od strane neke od pet evropskih zemalja koje još nisu priznale Kosovo kao državu.

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog je u intervjuu za Radio Kosovo izjavio da, prema razgovorima koje je vodio sa predstavnicima ovih zemalja, očekuju napredak u dijalogu sa Srbijom i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Visoki šefovi država su konstatovali da postoji napredak u lobiranju za dobijanje priznanja od pet zemalja članica Evropske unije.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023