Vesti
Politika

RUE: Neće biti povećanja cene struje na severu

Predsednik Odbora Regulatornog ureda za energetiku (RUE) Imer Fejzulahu je obavestio Komisiju za privredu, povodom vanrednog povećanja cena električne energije, da se u četiri severne opštine sa srpskom većinom ne planira povećanje tarifa kao u ostatku Kosova. Kako je kazao, "tako je na osnovu sudske odluke".
RUE: Neće biti povećanja cene struje na severu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Fejzulahu je pred poslanicima blizu četiri sata obrazlagao predlog za povećanje cena struje od 1. februara 2022. do 1. marta 2023. godine, istakavši da su "primorani na poskupljenje".

„Što se tiče severa, RUE na osnovu odluke suda nema pravo da se bavi ovim pitanjem, jer smo u sudskom postupku. U proračune koje smo napravili, severni deo Kosova nije uključen“, naglasio je Fejzulahu.

S druge strane, opozicioni poslanici kažu da je izveštaj RUE napisala Vlada Kosova i da je ova nezavisna institucija pod uticajem vladajuće stranke.

Predsedavajući Komisije iz redova PDK, Ferat Šalja je istakao da je povećanje cena zajednički projekat Vlade Kosova i RUE.

„Niste donosili samostalne odluke, jer nam je u izveštaju doneo proračun vlade, vladin projekat. Nije vaše. Bilo bi dobro da nam donesete izveštaj RUE. Dakle, razlika je u tome što nam je doneo zajednički izveštaj RUE i vlade. S jedne strane, branite nezavisnost, ali donesite svoj izveštaj. To je bio naš zahtev“, rekao je Šalja.

Poslanik DSK Besijan Mustafa, naglasio je da je izveštaj RUE napisala vlada i okrivio svoje kolege iz Samoopredeljenja da danas „samo reda radi provociraju i napadaju RUE pred kamerama“.Ostale vesti

Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022