Vesti
Politika

RSE: Poništeni glasovi iz srpskih sredina za bošnjačke partije i RI

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova je odlučio da se ponište glasovi koje su bošnjački politički subjekti dobili u opštinama sa srpskom većinom, u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.
RSE: Poništeni glasovi iz srpskih sredina za bošnjačke partije i RI
Kosovski izbori 2021. (Foto arhiva Kim)

Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu su 5. marta podneli žalbu na konačne rezultate izbora zbog uverenja da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštini Kosova zahvaljujući Srpskoj listi.

Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio 4.205 glasova koje je dobila Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasa i jedno mesto u Skupštini Kosova.

Poništeno je 583 glasova za koaliciju Vakat, Socijaldemokratska unija je ostala bez 165 glasova, Naša inicijativa je izgubila 9, a Nova demokratska stranka 14 glasova.

„Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da ukloni poništene glasove iz konačnog rezultata“, navodi se u odluci Izbornog panela za žalbe i predstavike.

Takođe, Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio preko 800 glasova koje je u srpskim sredinama na Kosovu dobila Romska inicijativa, koja je osvojila 4.049 glasova.

U odluci stoji da je opšti broj glasova za bošnjačke partije povećan za 49 odsto, u poređenju sa rezultatom izbora iz 2019., i da je do tog uvećanja došlo “iz jednog jedinog razloga, gde kao nikada ranije, hiljade birača srpske zajednice na Kosovu je glasalo za bošnjačke predstavnike”.

“Po prvi put na opštim izborima na Kosovu, određeni politički subjekti, u ovom slučaju Ujedinjena Zajednica- Adrijana Hodžić i Koalicija Vakat su dobili većinu glasova od srpske zajednice, što u ovom slučaju predstavlja devijaciju volje birača bošnjačke zajednice, a u osnovi predstavlja miniranje izbornog procesa, ali i njegovog integriteta”, stoji u odluci.

Na ovu odluku Izbornog panela, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova koji odluku mora da donese u roku od 72 sata. Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna i obavezujuća za sve.

Inače, Srpska lista je osvojila svih deset mandata rezerevisanih za srpsku zajednicu. Još deset je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu i prema rezultatima CIK-a po dva je osvojila Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa.

Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka su osvojili po jedno mesto ispred bošnjačke zajednice, a po jedno mesto je dobila i Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova koja predstavlja egipćansku zaednicu i Aškalijska stranka za integraciju.Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021