Vesti
Politika

RSE: Poništeni glasovi iz srpskih sredina za bošnjačke partije i RI

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova je odlučio da se ponište glasovi koje su bošnjački politički subjekti dobili u opštinama sa srpskom većinom, u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.
RSE: Poništeni glasovi iz srpskih sredina za bošnjačke partije i RI
Kosovski izbori 2021. (Foto arhiva Kim)

Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu su 5. marta podneli žalbu na konačne rezultate izbora zbog uverenja da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštini Kosova zahvaljujući Srpskoj listi.

Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio 4.205 glasova koje je dobila Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić, koja je prema konačnim rezultatima osvojila ukupno 6.422 glasa i jedno mesto u Skupštini Kosova.

Poništeno je 583 glasova za koaliciju Vakat, Socijaldemokratska unija je ostala bez 165 glasova, Naša inicijativa je izgubila 9, a Nova demokratska stranka 14 glasova.

„Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da ukloni poništene glasove iz konačnog rezultata“, navodi se u odluci Izbornog panela za žalbe i predstavike.

Takođe, Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio preko 800 glasova koje je u srpskim sredinama na Kosovu dobila Romska inicijativa, koja je osvojila 4.049 glasova.

U odluci stoji da je opšti broj glasova za bošnjačke partije povećan za 49 odsto, u poređenju sa rezultatom izbora iz 2019., i da je do tog uvećanja došlo “iz jednog jedinog razloga, gde kao nikada ranije, hiljade birača srpske zajednice na Kosovu je glasalo za bošnjačke predstavnike”.

“Po prvi put na opštim izborima na Kosovu, određeni politički subjekti, u ovom slučaju Ujedinjena Zajednica- Adrijana Hodžić i Koalicija Vakat su dobili većinu glasova od srpske zajednice, što u ovom slučaju predstavlja devijaciju volje birača bošnjačke zajednice, a u osnovi predstavlja miniranje izbornog procesa, ali i njegovog integriteta”, stoji u odluci.

Na ovu odluku Izbornog panela, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova koji odluku mora da donese u roku od 72 sata. Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna i obavezujuća za sve.

Inače, Srpska lista je osvojila svih deset mandata rezerevisanih za srpsku zajednicu. Još deset je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu i prema rezultatima CIK-a po dva je osvojila Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa.

Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka su osvojili po jedno mesto ispred bošnjačke zajednice, a po jedno mesto je dobila i Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova koja predstavlja egipćansku zaednicu i Aškalijska stranka za integraciju.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021