Vesti
Politika

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu

Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Sa prethodnih sastanaka u Briselu (Foto Tanjug)

Razlog za ovu neizvesnost, prema izvorima ovog radija, je “nespremnost zvanične Prištine” da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kako su se strane ranije dogovorile.

Lideri su na poslednjem sastanku koji je održan 7. septembra, otvorili dve teme: finansijska potraživanja strana i imovine, kao i položaj nevećinskih zajednica na Kosovu.

U okviru druge teme, predsednik Srbije je pokrenuo pitanje ZSO. O ovome je trebalo da se raspravlja na nivou eksperata, da bi se lideri ponovo vratili temi ZSO na narednom sastanku koji je bio zakazan za 28. septembar.

Međutim na ekspertskom sastanku koji je održan 17. septembra u Briselu, kosovska delegacija je “kategorično odbila” da raspravlja o ZSO.

Evropska strana prihvatila je da eksperti raspravljaju prvo o finansijama i imovini, kao što se i desilo 17. septembra, a da se o ZSO razgovara “u narednim danima”, odnosno pre planiranog sastanka u ponedeljak.

Međutim, vrlo je moguće da ove nedelje ne bude sastanka na nivou stručnjaka, stoga je i malo verovatno da će se održati sastanak lidera, 28. septembra.

Nakon ekspertskog susreta koji je održan prošle nedelje, srpska strana je uslovila nastavak dijaloga spremnošću zvanične Prištine da počne s implementacijom ovog dogovora koji je postignut 2013. godine, a njegovi detalji su potvrđeni 2015. godine.

Na kraju sastanka lidera početkom septembra, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak je najavio novu rundu na najvišem nivou za 28. septembar, podseća RSE.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020