Vesti
Politika

RSE: Kosovo bez viza od 2024. godine

Članice Evropske unije (EU) usaglasile su konačni tekst o viznoj librealizaciji za Kosovo, koji predviđa da ukidanje viznog režima stupa na snagu u trenutku kada evropski sistem ETIAS bude potpuno funkcionalan, a najkasnije 1. januara 2024. godine.
RSE: Kosovo bez viza od 2024. godine
Ilustracija (Foto Unsplash)

Prema pozudanim izvorima Radija Slobodna Evropa (RSE), učesnici sastanka prihvatili su zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem EU.

Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem, koje će biti od 1. jula do 31. decembra 2023. godine.

To je razlog zašto je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru, kada je trebalo da se usaglasi prethodni tekst, kojim bi vizna librealizacija stupila na snagu najkasnije 1. decembra 2023. godine.

Češka kao predsedavajuća EU i dalje pokušava da završi sve relevatne zakonodavne procedure do kraja ove godine. Budući da je tekst usaglašen, kako se saznaje, usvojiće ga ambasadori članica EU na sutrašnjem sastanku.

Planirano je da to pitanje bude pod "tačkom A", što podrazumeva automatsko usvajanje teksta bez prethodne rasprave. U tom slučaju, završetak svih procedura do kraja decembra je realna opcija.

Prvi januar 2024, prema usaglašenom tekstu, smatra se najkasnijim rokom kada bi građani Kosova mogli da počnu da koriste bezvizni režim, a do ukidanja viza može doći i ranije ako evropski informativni sistem ETIAS bude poptuno funkcionalan, što EU planira pre kraja naredne godine.

ETIAS je sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

Da bi prešli spoljnu šengensku granicu, putnici bez vize će morati da imaju i važeću putnu ispravu i ETIAS ovlašćenje.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022