Vesti
Politika

RSE: Eksperti Beograda i Prištine ponovo u Briselu u četvrtak

Naredna runda ekspertskog sastanka u okviru političkog dijaloga između Beograda i Prištine održaće se u četvrtak, 30. jula, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz nezvaničnih izvora u Briselu.
RSE: Eksperti Beograda i Prištine ponovo u Briselu u četvrtak
Sedište EK u Briselu (Foto Kim)

Iz kabineta specijalnog evropskog predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka nema potvrde ove informacije. Međutim, prema izvorima RSE, šefovi delegacija Prištine i Beograda, Skender Hiseni (Hyseni) odnosno Marko Đurić će već u sredu doputovati u Brisel kako bi održali još jednu rundu, drugu po redu - u četvrtak.

Obojica su održali prvi ekspretski susret 23. jula kada su raspravljali o nestalima.

Eksperti će se redovno sastajati kako bi raspravljali o temama koje otvaraju lideri. Oko ovog su se već dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti (Avdullah) na sastanku koji je u Briselu održan, 16. jula. Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Naredni susret na najvišem političkom nivou je najavljen za početak septembra.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je nakon 20 meseci zastoja.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020