Vesti
Politika

Romska inicijativa najavljuje borbu za prava Roma

Kandidat za poslanika i portparol Romske inicijative (RI) Gazmen Salijević kazao je da ta građanska inicijativa učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima jer želi da se bori za bolje obrazovanje i ekonomsko osnaživanje, kao i mogućnost da Romi postanu ravnopravni građani Kosova.
Romska inicijativa najavljuje borbu za prava Roma
Predstavnici Romske inicijative (Foto Kim)

Položaj Roma na Kosovu u poslednjih 20 godina stagnira, a politički predstavnici nisu adekvatno predstavljali romsku zajednicu, poručio je Salijević je na konferenciji u Medija centru u Čaglavici.

“Naš cilj je da na svojstven način predstavimo problematiku Roma na celom Kosovu, nudeći nadu, borbu za bolje obrazovanje, integraciju, a ne asimilaciju. Nudeći borbu za ekonomsko osnaživanje, ali i rad na socijalnoj pravdi”, rekao je Salijević.

On je dodao da su svesni svih problema u poslednjih 20 godina sa kojima se susretala romska zajednica. O njima se, kaže, puno pričalo, a malo radilo.

“Pokušaćemo da u godinama koje dolaze radimo na pozitivnim promenama, ne samo za romsku zajednicu, već za sve zajednice, ali radićemo i na tome da Romi budu ravnopravni građani Kosova”, naveo je Salijević.

Kadidatkinja za poslanicu ispred Romske inicijative Nađija Gradina ističe da jedan od razloga njegog pristupanja ovoj političkoj opciji želja za borbom za bolju budućnost Roma.

“Priključila sam se zbog bolje budućnost Roma. Nadam se da ćemo u postići mnogo, u odnosu na ono što su druge vlasti postigle u prethodnih 20 godina”, rekla je ona.

Sunaj Garipi, takođe kandidat za poslanika ispred Romske inicijative na predstojećim izborima, naglasio je da je njihov cilj da Romi dobiju ono što im pripada.

“Ovih dana, za vreme kampanje, kada smo izašli na teren nismo obećavali ljudima prazne priče. Jedino što možemo da obećamo našim Romima koji žive na Kosovu, jeste da ćemo se potruditi da radimo maksimalno za njih, da im omogućimo ono što im pripada”, kazao je Garipi.

GRAFIK 1 - Učešće birača na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima 2010 - 2019.

Gazmen Salijević napominje da očekuje korektne izbore, ali i predizbornu kampanju.

“Naša kampnja biće zasnovana na odlasku od vrata do vrata. Imamo mapu svih naselja, mahala, gde žive Romi”, rekao je on, dodajući da očekuje pobedu i dobar odziv birača 14. februara.

“Izlaznost na Kosovu je trik pitanje. Kroz razgovor sa našim ljudima, ukazujem na važnost da izađu na izbore i daju svoj glas. Na terenu smo videli da veliki broj Roma nema lična dokumenta, da nisu na biračkim spiskovima. Ipak, očekujemo veliku izlaznost i pored padnemije”.

Romska inicijativa ima dvanaest kandidata na listi, a na glasačkom listiću je zabeležena pod rednim brojem 124. Prvi na listi RI je Fadilj Gaši.

 Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021