Vesti
Politika

Romska inicijativa: Ciljevi ekonomsko osnaživanje i obrazovanje Roma

Romska inicijativa kampanju za predstojeće izbore započela je obilaskom romskih domaćinstava u selima centralnog Kosova.

Romska inicijativa: Ciljevi ekonomsko osnaživanje i obrazovanje Roma
Detalj iz predizbornog spota

Predstavnici ove građanske inicijative saslušali su probleme svojih sunarodnika u Preocu, Livađu i Plemetini.

„Cilj nam je da tokom kampanje promovišemo ono za šta se inicijativa zalaže, a to je ekonomsko osnaživanje romske zajednice u procesu integracija i zapošljavanje, kao i razvoj obrazovanja. Tu mislim na povećanje broja studenata unutar romske zajednice, kao i socijalnu pravdu za Rome. To su neka od načela na kojima se gradi Romska inicijativa“, kaže za RTV Kim portparol ove inicijative Gazmen Salijević.

On navodi da su građani pozitivno reagovali na njihove posete i da im je poručeno da postoji potreba za promenama, jer su, kako ističe, problemi mnogobrojni.

„U poslednjih 20 godina, od kada postoji parlamentarni sistem na Kosovu i od kada postoji mogućnost da u okviru kosovskog parlamenta budu predstavnici nevećinskih zajednica, Romi iz ovih krajeva su bili ostavljeni po strani. Drago im je da postoji mogućnost da se preko nas čuje njihov glas, a problemi su od socijalnih do ekonomskih, stanovanja, migracije. Sve su to problemi sa kojima se Romi suočavaju svih ovih godina“, kaže Salijević.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021