Rohan: Nezavisnost Kosova nepovratna, pomirite se s tim

Austrijski diplomata Albert Rohan izjavio da je kosovska nezavisnost nepovratna činjenica i da Srbija i Rusija tu realnost moraju da prihvate.

Podeli ovaj članak sa:
  • Albert Rohan (Foto Bota sot)

Rohan je svojevremeno bio zamenik specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN u pregovorima o konačnom statusu Kosova Martija Ahtisarija. On je u intervjuu koji prenosi portal autonomija.info izjavio da očekuje da će Beograd i Priština nastaviti pregovore "zato što moraju svoje odnose da reše i zato što nikakav alternativni proces ne postoji".

"Meni se čini da je najizgledniji scenario onaj o normalizaciji odnosa bez formalnog priznanja. Godine 2007. bilo je reči o nemačko-nemačkom sporazumu iz ’70-ih kao modelu za Kosovo, ali je to Beograd odbio. Sada bi možda taj model bio prihvatljiv obema stranama", ocenio je Rohan.

Rohan misli na sporazum iz 1972, koji je doveo do normalizacije odnosa tadašnje Istočne i Zapadne Nemačke, koje su tada priznale jedna drugu kao suverene države i otvorile uzajamna diplomatska predstavništva - "stalne misije" - ali nisu uspostavile i formalne diplomatske odnose na nivou ambasadora.

Taj sporazum je otvorio vrata drugim zemljama da ih priznaju, a 1973. dve Nemačke su postale i članice Ujedinjenih nacija.

Rohan je ocenio da u procesu pregovora Beograda i Prištine trenutno najviše problema stvaraju "ustupci srpskoj strani i formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu", ali je dodao da ta zajednica "neće biti ništa posebno".

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaboravlja činjenicu da je Ahtisarijev plan bio zasnovan na kompromisu. Kosovo je dobilo nezavisnost, a Srbija rešenja koja treba da osiguraju opstanak srpske zajednice na Kosovu. Ni u jednoj drugoj zemlji ne postoje tako široka manjinska prava kao na Kosovu. Njihova svrha je da štite srpsku manjinu. Osim toga, Srpska pravoslavna crkva uživa privilegije i imunitet u zaštićenim zonama oko najvećih verskih lokacija. Kosovo je pristalo na velike ustupke kada je prihvatilo Ahtisarijev plan - Srbija do sada nije napravila nikakve", ocenio je Rohan.

Komentarišući činjenicu da ni sve članice Evropske unije nisu još priznale Kosovo, među kojima je naijstaknutija Španija, Rohan je rekao da takva pozicija Madrida samo otežava stvar, kako u regionu tako i u Briselu.

"Španski stav o Kosovu je zaista razočaravajuć zato što ne postoji nikakva analogija sa Katalonijom. Autonomija Katalonije nikada nije dovedena u pitanje, Kataloncima prava nikada nisu bila uskraćena, tamo nije bilo nikakve međunarodne intervencije, nikakvog učešća Ujedinjenih nacija. Španija je trebalo da prizna Kosovo, svesna svih razlika između ove dve situacije", dodao je Rohan.

Rohan je kazao i da eventualno priznanje kosovske nezavisnosti u Beogradu neće automatski uticati na Moskvu.

"Nije nemoguće zamisliti da u nekom trenutku Srbija pristane na članstvo Kosova u UN, a da Rusija nastavi da ga blokira. Što se SAD tiče, one više ne igraju vodeću ulogu na Balkanu već uglavnom podržavaju ono što radi EU", objasnio je Rohan.

Ostale vesti

  • Stručnjaci i diplomate različito o podeli Kosova

    Stručnjaci i diplomate različito o podeli Kosova

    Uprkos aktuelnoj retorici zvaničnog Berlina i Vašingtona protiv  "demarkacije" između Srbije i Kosova, pojedine nemačke diplomate nezvanično kažu da bi, ako Beograd i Priština dođu do takvog rešenja za konačni status Kosova, "Vašington i Berlin teško bi mogli da se ne slože sa tako usaglašenim predlogom", prenosi sajt Demostat, pozivajući se na diplomatske izvore u Berlinu.

  • "Ideju za promenu granica ‘zakuvao’ Edi Rama"

    Pisac i publicista Mehmed Kraja smatra da je izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednik Kosova, Hašima Tačija, za promenu granica ‘zakuvao’ Edi Rama. Dalje je rekao da je Rama preuzeo na sebe moć koja mu ne pripada.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane