Vesti
Politika

Rode: Sa idealnim ishodom dijaloga, države EU koje nisu - priznaće Kosovo

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode je izjavio je da je siguran da će Kosovo biti priznato od strane onih država Evropske unije (EU) koje ga još nisu priznale, ukoliko bude "idealnog ishoda" u normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom.
Rode: Sa idealnim ishodom dijaloga, države EU koje nisu - priznaće Kosovo
Ambasador Jern Rode (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

Rode je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ohrabrio lidere Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića da iskoriste sastanak 18. marta u Ohridu za postizanje dogovora o primeni plana EU za normalizaciju odnosa.

Ukoliko strane ne budu konstruktivne, Rode je pomenuo mogućnost sankcija EU.

On je dodao da su dvema stranama obećane dodatne investicije kao nagrada za konstruktivnost u dijalogu.

Rode je podvukao da Kosovo mora da ispuni deset godina staru obavezu uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Osnivanjem Zajednice nadamo se da ćemo Srbe Kosova integrisati u državu", rekao je Rode.

Rode je naveo i da bez međusobnog priznavanja ne vidi ni Kosovo ni Srbiju u EU.

Kompletan intervju sa ambasadorom Rodeom možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023