Vesti
Politika

Rode: Nećemo dozvoliti „Republiku Srpsku na Kosovu“

Predlog nemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne predviđa nikakvu "Republiku Srpsku na Kosovu", rekao je u intervjuu za Radio Kosovo ambasador Nemačke Jern Rode.

Rode: Nećemo dozvoliti „Republiku Srpsku na Kosovu“
Ambasador Jern Rode (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

On je istakao da je Nemačka zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga, koji su postignuti na sastanku u Briselu, gde su se strane izjasnile da prihvataju predlog EU za normalizaciju odnosa.

Nemački diplomata je naglasio da se u narednih deset dana od Kosova i Srbije očekuje odlučujući napredak, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma, piše RTK.

„Vlada Nemačke eksplicitno podržava dijalog koji vodi EU i napore specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Predlog je odlična prilika da se napravi veliki korak napred u postizanju sveobuhvatne normalizacije i ovu priliku treba da iskoriste strane. Zbog toga je bilo veoma važno da su se strane sastale u Briselu i načelno dogovorile da prihvate ovaj predlog, ali neka ključna pitanja i dalje ostaju otvorena. Dakle, Kosovo mora da se pokaže spremnim da razgovara o Zajednici srpskih opština i sada ostaje primena aneksa predloga, jer bez dogovora o primeni aneksa teško da će biti moguće sprovesti sporazum. Sada očekujemo da se razgovori nastave konstruktivno i da obe strane, da tako kažem, pokažu političku posvećenost“, rekao je Rode.

Upitan da li će evropski plan rešiti probleme između Kosova i Srbije, Rode je rakao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

„Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne koloseke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od strane Srbije“, tvrdi Rode.

Nemački ambasador na Kosovu je izrazio očekivanje da se obe strane pridržavaju onoga što su obećale u ponedeljak u Briselu.

„Tako da su obe strane prihvatile ovaj dokument, očekujemo da ne da govore stvari koje su u suprotnosti sa njihovim obavezama. Mislim da je sada pravi trenutak da strane počnu da sprovode sve obaveze i aspekte koji proizilaze iz ovog sporazuma, uključujući i obaveze iz prošlosti, kao što je obaveza da se ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, naveo je.

Tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje sporazuma.

„Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije sastaće se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnila mehanizacija sprovođenja sporazuma. Nadamo se da će do kraja meseca doći do objedinjavanja stavova kako bi sporazum bio potpisan. Dakle, postoji vremenski pritisak da se to postigne, jer imamo geopolitičku situaciju sa ratom u Evropi, čiji se uticaj na političkom i ekonomskom planu oseća u svakoj zemlji. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva“, rakao je u intervjuu za Radio Kosovo Rode.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023