Vesti
Politika

Rode: Mere reciprociteta u skladu sa Briselskim sporazumima

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rode, kazao je da je odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila sa registarskim tablicama koje izdaje MUP Srbije i izdavanju deklaracionog lista srpskim državljanima koji ulaze na Kosovo legitimna i u skladu sa sporazumima potpisanim u Briselu.

Rode: Mere reciprociteta u skladu sa Briselskim sporazumima
Jern Rode i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Rode je na svom Tviter nalogu naveo da je početak sprovođenja pomenute odluke pomeren za 1. septembar, te da je to urađeno uz saglasnost SAD i EU.

Rode je na jučerašnjem sastanku sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani razgovarao o opštoj situaciji na Kosovuu i u regionu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Predsednica Osmani je istakla da su, u vezi sa poslednjim dešavanjina na severu Kosova, institucije Kosova posvećene nastavku pune koordinacije sa međunarodnim partnerima, onako kako su se i do sada koordinirale.

Osmanijeva je istakla, kako se dalje navodi u saopštenju, da je bitno da se Srbiji pošalju jasne poruke međunarodne zajednice da se njena hušačka retorika i njeni nasilni postupci putem ilegalnih struktura na severu Kosova neće tolerisati.

Na sastanku se razgovaralo i o kandidaturi Kosova za članstvo u Savet Evrope i konstantnom poslu na raznim nivoima uprave i diplomatije, kako bi se uspešno završio ovaj proces. Razgovaralo se takođe i o bitnosti što bržeg zaključivanja procesa liberalizacije viza za građane Kosova, kao i o organizovanju Foruma žena, mira i sigurnosti, čiji će domaćin biti predsednica Osmani u oktobru ove godine u Prištini, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022