Vesti
Politika

Rode: Dobre vesti iz Brisela

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode ocenio je da su dobre vesti iz Brisela o postizanju dogovora Kosova i Srbije o registarskim tablicama važan znak za predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima.
Rode: Dobre vesti iz Brisela
Ambasador Jern Rode (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

"Zaista dobre vesti i dobar znak za dalje predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima", naveo je Rode na Tviteru.

On je uz objavu podelio i izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela o dogovoru o registarskim tablicama koji je u sredu uveče postignut u Briselu, a u kojoj je Borel istakao da će dogovor omogućiti da se izbegne dalja eskalacija.

 


"Beograd i Priština dogovorili su se večeras o merama kojima će se izbeći dalja eskalacija, ali i da će se hitno skoncentrisati na predlog za normalizaciju svojih odnosa, koji je ovog septembra predstavio posrednik EU i koji su podržale Nemačka i Francuska", navodi se u Borelovom saopštenju koje je na svom Tviter nalogu objavio portparol EU Peter Stano.

U tom tekstu se navodi da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice, a da će Kosovo obustaviti sve dalje radnje kada je reč o preregistraciji vozila.

"Evropska unija će obezbediti da se ključna pitanja i principi o normalizaciji odnosa rešavaju u kontekstu tog predloga, kao i da su strane razumele i da prethodnih 11 sporazuma postignutih u dijalogu moraju da se primene", naglasio je visoki predstavnik.

"EU poziva strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima u okviru predloga sa ciljem predstavljanja rezultata sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledećeg ažuriranja poglavlja 35 za Srbiju", istakao je Borel.

"U slučaju opstrukcije bilo koje strane, posrednik EU može da prekine proces. EU i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće da posreduje u procesu normalizacije odnosa i redovno obaveštavaju države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022