Vesti
Politika

Rizvanoli: Srbija kriva za energetsku krizu na Kosovu

Ministarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli, tvrdi da na energetsku krizu na Kosovu utiče "činjenica da Srbija blokira energetske vodove i da to stvara opterećenja u elektroenergetskim sistemima u regionu".

 • 24.12.2021
 • 08:06 h
 • Politika
 • izvor: Kljan Kosova, Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 507
Rizvanoli: Srbija kriva za energetsku krizu na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Rizvanoli naglašava da je za samo dva dana potrošnja struje na Kosovu uvećana za 14 odsto.

“Srbija je blokirala energetski vod između nas i to nije ništo novo. Ipak, u ovako kriznoj situaciji to dodatno pogoršava situaciju. To uzrokuje opterećenje na mrežama i u drugim zemljama. Ograničeni smo, pa često nemamo izbora osim da kupujemo struju po visokim cenama”, objašnjava ona.

Dodaje i da veliki problem predstavlja to što kosovski energetski sektor zavisi od uvoza struje iz inostranstva.

"Naš nivo proizvodnje je opao. Istovremeno, cene na međunarodnim berzama su rekordno porasle. Proizvodnja elektročne energije u Evropi je takođe smanjena. Situacija je svuda alarmanta, pa i kod nas“, navodi Rizvanoli.

Direktor Operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT), Kadri Kadriu, izneo je detalje kada su u pitanju restrikcije struje koje su trenutno na snazi na čitavom Kosovu.

Kadriu je rekao je da prema postojećem planu potrošači mogu očekivati dvočasovna isključenja struje na svakih osam sati.

Ipak, ako ovaj plan ne dovede do normalizacije elektroenergetskog Sistema na Kosovu, restrikcije će biti učestalije, dodao je.

Izvršni direktor Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagip Krasnići, izjavio je da će kriza na Kosovu trajati do kraja januara naredne godine.

Krasnići je rekao da tri bloka elektrane Kosovo A trenutno proizvode 390 MW/h električne energije.

Dodao je da u elektrani Kosovo B radi jedan blok koji proizvodi 260 MW/h struje, a da drugi blok trenutno nije u funkciji i da ne očekuje njegovo pokretanje pre 20. januara naredne godine.

Krasnići je kazao i da će Kosovo od sutra početi da uvozi struju, za koju je vlada opredelila 20 miliona evra.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

 • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
 • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
 • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
 • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
 • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
 • 25.11.2022