Vesti
Politika

Rizvanoli: Srbija kriva za energetsku krizu na Kosovu

Ministarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli, tvrdi da na energetsku krizu na Kosovu utiče "činjenica da Srbija blokira energetske vodove i da to stvara opterećenja u elektroenergetskim sistemima u regionu".

 • 24.12.2021
 • 08:06 h
 • Politika
 • izvor: Kljan Kosova, Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 638
Rizvanoli: Srbija kriva za energetsku krizu na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Rizvanoli naglašava da je za samo dva dana potrošnja struje na Kosovu uvećana za 14 odsto.

“Srbija je blokirala energetski vod između nas i to nije ništo novo. Ipak, u ovako kriznoj situaciji to dodatno pogoršava situaciju. To uzrokuje opterećenje na mrežama i u drugim zemljama. Ograničeni smo, pa često nemamo izbora osim da kupujemo struju po visokim cenama”, objašnjava ona.

Dodaje i da veliki problem predstavlja to što kosovski energetski sektor zavisi od uvoza struje iz inostranstva.

"Naš nivo proizvodnje je opao. Istovremeno, cene na međunarodnim berzama su rekordno porasle. Proizvodnja elektročne energije u Evropi je takođe smanjena. Situacija je svuda alarmanta, pa i kod nas“, navodi Rizvanoli.

Direktor Operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT), Kadri Kadriu, izneo je detalje kada su u pitanju restrikcije struje koje su trenutno na snazi na čitavom Kosovu.

Kadriu je rekao je da prema postojećem planu potrošači mogu očekivati dvočasovna isključenja struje na svakih osam sati.

Ipak, ako ovaj plan ne dovede do normalizacije elektroenergetskog Sistema na Kosovu, restrikcije će biti učestalije, dodao je.

Izvršni direktor Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagip Krasnići, izjavio je da će kriza na Kosovu trajati do kraja januara naredne godine.

Krasnići je rekao da tri bloka elektrane Kosovo A trenutno proizvode 390 MW/h električne energije.

Dodao je da u elektrani Kosovo B radi jedan blok koji proizvodi 260 MW/h struje, a da drugi blok trenutno nije u funkciji i da ne očekuje njegovo pokretanje pre 20. januara naredne godine.

Krasnići je kazao i da će Kosovo od sutra početi da uvozi struju, za koju je vlada opredelila 20 miliona evra.Ostale vesti

Rama: NATO treba da uspostavi kontrolu nad severom Kosova
Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova, pozivajući zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".
 • 04.10.2023
Vučević o saslušanju Radoičića: Utvrdiće se sve dostupne činjenice

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država i da će se utvrditi sve činjenice.

 • 04.10.2023
Mojsilović: Trenutno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti – stabilno ali nepredvidivo
Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administratvitnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".
 • 04.10.2023
Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
 • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
 • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
 • 03.10.2023