Vesti
Politika

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova

„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
Žarko Ristić (Foto Narodna stranka)

Narodna stranka je nedavno uputila zahtev Skupštini Srbije za održavanje posebne sednice o Kosovu na koju je pozvala i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Narodna skupština Republike Srbije je mesto gde se raspravlja o svim pitanjima interesa građana, a posebno o ovakvim pitanjima kao što je Kosovo. O Kosovu i Metohiji se nije ni raspravljalo ni na jednoj skupštinskoj sednici od maja 2019. godine. Mi želimo da se sve to vrati u okrilje Narodne skupštine i zato je naš šef poslaničke grupe Miroslav Aleksić, podneo inicijativu za sazivanje sednice na kojoj će tema biti Kosovo i Metohija“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić poverenik Narodne stranke za Kosovo.

Istakao je da je za Narodnu stranku Kosovo visoko na listi prioriteta.

„Narodna stranka ovu temu nikada nije izbegavala i za nju je ona velike je važnosti. Veoma često smo jedina stranka koja o toj temi govori javno. Kad god je našem narodu na Kosovu i Metohiji bilo teško mi smo bili tu da ih podržimo, da ih zaštitimo koliko je u našoj mogućnosti. Na osnovu ovoga i otvaramo odbore na Kosovu i Metohiji. Mi i dalje imamo inicijativu i najveću opozicionu delegaciju na Kosovu i Metohiji“, kaže Ristić.

U zahtevu za održavanjem sednice Narodna stranka je istakla da je važno da Skupština donese akte kako bi se ustanovio pregovarački okvir Srbije, imajući u vidu da je, odluka Prištine o ličnim kartama izdatim od strane Srbije, kao i preregistraciji vozila odložena za 1. septembar, a da će prethodno biti održan sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu 18. avgusta.

Govoreći o predstojećem susretu Vučića i Kurtija u Briselu, Ristić kaže da nema prevelika očekivanja.

„Od tog sastanka ne očekujem ništa korisno za srpski narod. Sastanak Vučića i Kurtija je samo još jedan u nizu sastanaka“, kazao je on.

Podsetimo, poslanici Narodne stranke zatražili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese izveštaj o dijalogu sa Prištinom pred srpskim parlamentom.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023