Vesti
Politika

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova

„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
Žarko Ristić (Foto Narodna stranka)

Narodna stranka je nedavno uputila zahtev Skupštini Srbije za održavanje posebne sednice o Kosovu na koju je pozvala i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Narodna skupština Republike Srbije je mesto gde se raspravlja o svim pitanjima interesa građana, a posebno o ovakvim pitanjima kao što je Kosovo. O Kosovu i Metohiji se nije ni raspravljalo ni na jednoj skupštinskoj sednici od maja 2019. godine. Mi želimo da se sve to vrati u okrilje Narodne skupštine i zato je naš šef poslaničke grupe Miroslav Aleksić, podneo inicijativu za sazivanje sednice na kojoj će tema biti Kosovo i Metohija“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić poverenik Narodne stranke za Kosovo.

Istakao je da je za Narodnu stranku Kosovo visoko na listi prioriteta.

„Narodna stranka ovu temu nikada nije izbegavala i za nju je ona velike je važnosti. Veoma često smo jedina stranka koja o toj temi govori javno. Kad god je našem narodu na Kosovu i Metohiji bilo teško mi smo bili tu da ih podržimo, da ih zaštitimo koliko je u našoj mogućnosti. Na osnovu ovoga i otvaramo odbore na Kosovu i Metohiji. Mi i dalje imamo inicijativu i najveću opozicionu delegaciju na Kosovu i Metohiji“, kaže Ristić.

U zahtevu za održavanjem sednice Narodna stranka je istakla da je važno da Skupština donese akte kako bi se ustanovio pregovarački okvir Srbije, imajući u vidu da je, odluka Prištine o ličnim kartama izdatim od strane Srbije, kao i preregistraciji vozila odložena za 1. septembar, a da će prethodno biti održan sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu 18. avgusta.

Govoreći o predstojećem susretu Vučića i Kurtija u Briselu, Ristić kaže da nema prevelika očekivanja.

„Od tog sastanka ne očekujem ništa korisno za srpski narod. Sastanak Vučića i Kurtija je samo još jedan u nizu sastanaka“, kazao je on.

Podsetimo, poslanici Narodne stranke zatražili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese izveštaj o dijalogu sa Prištinom pred srpskim parlamentom.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022