Vesti
Politika

Rikardo Gutierez: Na Kosovu najviše ubijenih i nestalih novinara

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez je u emisiji “Slobodno srpski” rekao da se danas suočavamo sa globalnom ugroženošću slobode medija. “U Evropi postoji 38 nerasvetljenih slučajeva ubistava i nestanka novinara”, istakao je Gutierez.
Rikardo Gutierez:  Na Kosovu najviše ubijenih i nestalih novinara
Rikardo Gutierez (Foto Slobodno srpski)

“Od aprila 2015. godine, mi smo prijavili, u Evropi, u 47 zemalja članica Saveta Evrope 642 prekršaja prema slobodi medija. Tu se podrazumevaju napadi, uključujući i 26 ubistava novinara”, kazao je Gutierez.

Turska je prema rečima Gutiereza zemlja gde je najgora situacija kad je u pitanju sloboda medija i bezbednost novinara.

“U svakoj zemlji u Evropi, pojedinačno zapažamo taj trend. Naravno ne na istom nivou od zemlje do zemlje. U Turskoj, imamo više od 150 novinara u zatvoru. To nije slučaj u Francuskoj, ali u Francuskoj se tokom poslednjih nekoliko meseci desilo mnogo napada na novinare koje sprovodi policija, protiv novinara koji nose žute prsluke, tako da se suočavamo sa globalnim ugrožavanjem slobode medija, u svakoj zemlji pojedinačno”.

Gutierez je kazao da u Evropi postoji 38 nerasvetljenih slučajeva ubistava i nestanka novinara, od kojih je 13 slučajeva u zemljama Evropske Unije.

“Ako gledamo na nekažnjavanje za ubistva, Kosovo je najgore sa 15 ili 17, u zavisnosti od toga kako računate slučajeve. Zatim, Ukrajina sedam slučajeva, Rusija šest, Turska četiri slučaja za koja nije izrečena kazna, Azerbejdžan dva slučaja, a zatim jedan broj zemalja sa samo po jednim slučajem, kao što je Malta itd. To je dakle u pogledu neizricanja kazni, ali znate, jedan značajan slučaj o kome možda nije izveštavano na precizan način, a što je globalni trend, odnosi se na samocenzuru. Mi smo sproveli jedno istraživanje zajedno sa Savetom Evrope, odnosno kojim je koordinisao Savet Evrope, gde smo intervjuisali hiljadu novinara širom Evrope, u 47 zemalja članica Saveta Evrope. Trećina njih je izjavila da oni imaju samocenzuru, oni ne izveštavaju o priči u celosti, nego po određenim nivoima, oni ne kriju stvari, nego ublažavaju priču”, objasnio je Gutierez.

“U potrazi za nestalim kolegama, novinarska udruženja treba da vrše pritisak na vlast”

Komentarišući odluku Skupštine Evropske federacije novinara koja je usvojila jednoglasno Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije i Udruženje novinara Kosova, kojom se, između ostalog, traži i efikasna istraga slučajeva ubijenih i nestalih novinara, Guiterez je rekao da su taj dokument poslali šefu misije EULEX-a, šefu UNMIK-a, predsedniku Specijalizovanih veća, Specijalnom tužiocu, zaštitniku građanapri Specijalizovanim većima, predsednicima Srbije i Kosova, kao i brojnim ambasadorima.

“Neki od njih nisu uopšte odgovorili, nije bilo nikakve reakcije od strane predsednika Srbije i predsednika Kosova, nije bilo reakcije od strane ambasadora i rekao bih rekao da države i vlade nisu reagovale na naše pismo. Dobili smo odgovore od nekih, dobili smo reagovanje od strane OEBS-a. Predstavnik za slobodu medija pri OEBS-u gospodin Arlem Dezir je na neki način podržao naš poziv u smislu načina tretiranja, dajući nam javnu podršku da nastavimo i javno je pozdravio našu Rezoluciju, što je jako bitno, jer je to osoba na visokom nivou OEBS-a, i zato je to važno. Zatim, dobili smo odgovor od EULEX-a na jedan formalan način, o tome kakav mandat imaju i kako je njihov mandat promenjen”, rekao je generalni sekretar Evropske federacije novinara i posavetovao novinare da nastave sa vršenjem pritisaka na vlast s tim u vezi.

Gutierez je 4. i 5. decembra ove godine učestvovao na Konferenciji o ubijenim i nestalim novinarima koja je održana u Gračanici i Prištini.

“Znate, i asocijacije novinara na Kosovu i asocijacije i trgovinska udruženja u Srbiji, su uspeli da udruže svoje snage i da ostvare saradnju. Jer to nije etničko pitanje, to nije nacionalno pitanje, to je novinarsko pitanje, novinari bi trebali da budu zaštićeni i mi smo dokazali i pokazali da su novinarske organizacije iz obe zemlje sposobne da se zajednički bore, kako bi došli do istine. Mislim da je to jedan odličan primer i za političare. Znamo da postoje određeni tragovi, da postoje neki elementi, koje bi mogli da pomognu u ovim istragama u obe zemlje, tako da nam je sada potrebno da oni sarađuju na efikasan i konkretan način, a ne samo na rečima. Naravno, postoji određeno izjašnjavanje u pogledu normalizacije između dve zemlje, ali, u stvarnosti, mi nemamo realnu, stvarnu saradnju na terenu”, zaključio je Rikardo Gutierez.

 Ostale vesti

Grenel u poseti Kosovu sa američkom vladinom delegacijom
Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.
  • 20.09.2020
Erdogan razgovarao s Tačijem
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je u palati Vahdet u Istanbulu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a fotografije sa sastanka objavljene su na Tviteru.
  • 20.09.2020
Tramp: Zaustavljamo masovna ubistva između Srbije i Kosova

Američki predsednik Donald Tramp u predizbornoj kampanji u Severnoj Karolini rekao je da će, možda, dobiti Nobelovu nagradu za mir, a u tom kontekstu pomenuo je i Kosovo, rekavši da njegova administracija uspeva da zaustavi "masovna ubijanja" koja se već godinama dešavaju na tom prostoru.

  • 20.09.2020
Haradinaj: Medijski spektakl sa dosijeima iz Haga šteti Kosovu

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izrazio je zabrinutost zbog događaja u vezi sa dosijeima Specijalnog tužilaštva u Hagu, koji su navodno dospeli u ruke predstavnika Organizacije veterana nekadašnje OVK.

  • 20.09.2020
Ko dobija a ko gubi od Gazivoda?
Gazivode ili „naše more“, kako ga nazivaju meštani opštine Zubin Potok, pleni svojom smaragdnom bojom i mirnoćom. Ovaj biser sa severa ima veliki ekonomski, turistički, pa i životni značaj za čitavo Kosovo. Upravo to su glavni razlozi zašto se oko njega otimaju i Srbi i Albanci. Za Gazivode su zainteresovani i Amerikanci, što potvrđuju i nedavno potpisana pisma o namerama u Vašingtonu.
  • 19.09.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem istakao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.
  • 18.09.2020