Vesti
Politika

Rikalo: Odbijena žalba Srpske liste

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo rekao je da žalba Srpske liste na raspodelu mandata nije razmatrana jer su, kako je naveo, i Vrhovni sud i Panel za žalbe istakli da to nije u opisu njihovog posla.
Rikalo: Odbijena žalba Srpske liste
Nenad Rikalo (Foto arhiva Kim)

Rikalo je rekao da su sinoć na vanrednoj sednici Centralne izborne komisije potvrđeni rezultati varednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, prema kojima je broj i raspored poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini ostao nepromenjen u odnosu na rezultate objavljene pre žalbenog postupka.

On je dodao da je Srpska lista ranije uputila žalbu na raspodelu mandata Panelu za žalbe i predstavke Kosova i Vrhovnom sudu Kosova, ali da su obe instance odbile žalbu.

"Interesantno je da ni Panel za žalbe ni Vrhovni sud nisu razmatrali predmet, to jest suštinu žalbe. Te instance su odložile žalbu Srpske iz proceduralnih razloga. I Sud i Panel su naveli da oni nemaju mandat da raspravljaju o načinu podele mandata u Skupštini Kosova, da to nije u njihovom opisu posla", rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, to je ostavilo prostor i sumnju da je lista Srpska "poprilično u pravu" po pitanju žalbe, ali da te institucije "nisu imale hrabrost" da odlučuju o suštini te žalbe.

On je istakao da bi za Srpsku sledeća instanca bio Ustavni sud Kosova koji može da ocenjuje ustavnost tih odluka, ali da bi tu problem mogao biti to da prvo treba uskladiti Izborni zakon s Ustavom.

Rikalo je ocenio da sve to predstavlja novo poglavlje za Srpsku koje će sigurno biti tema narednih meseci, jer naredna četiri meseca žalba može da se uputu Ustavnom sudu Kosova.Ostale vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
  • 06.06.2020
Lajčak:Priština pokazala opredeljenje za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

  • 06.06.2020
Tači pozdravio odluku o ukidanju

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

  • 06.06.2020
Vlada Avdulaha Hotija poništila “mere reciprociteta“

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

  • 06.06.2020
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
  • 06.06.2020
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020