Vesti
Politika

Rikalo: Odbijena žalba Srpske liste

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo rekao je da žalba Srpske liste na raspodelu mandata nije razmatrana jer su, kako je naveo, i Vrhovni sud i Panel za žalbe istakli da to nije u opisu njihovog posla.
Rikalo: Odbijena žalba Srpske liste
Nenad Rikalo (Foto arhiva Kim)

Rikalo je rekao da su sinoć na vanrednoj sednici Centralne izborne komisije potvrđeni rezultati varednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, prema kojima je broj i raspored poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini ostao nepromenjen u odnosu na rezultate objavljene pre žalbenog postupka.

On je dodao da je Srpska lista ranije uputila žalbu na raspodelu mandata Panelu za žalbe i predstavke Kosova i Vrhovnom sudu Kosova, ali da su obe instance odbile žalbu.

"Interesantno je da ni Panel za žalbe ni Vrhovni sud nisu razmatrali predmet, to jest suštinu žalbe. Te instance su odložile žalbu Srpske iz proceduralnih razloga. I Sud i Panel su naveli da oni nemaju mandat da raspravljaju o načinu podele mandata u Skupštini Kosova, da to nije u njihovom opisu posla", rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, to je ostavilo prostor i sumnju da je lista Srpska "poprilično u pravu" po pitanju žalbe, ali da te institucije "nisu imale hrabrost" da odlučuju o suštini te žalbe.

On je istakao da bi za Srpsku sledeća instanca bio Ustavni sud Kosova koji može da ocenjuje ustavnost tih odluka, ali da bi tu problem mogao biti to da prvo treba uskladiti Izborni zakon s Ustavom.

Rikalo je ocenio da sve to predstavlja novo poglavlje za Srpsku koje će sigurno biti tema narednih meseci, jer naredna četiri meseca žalba može da se uputu Ustavnom sudu Kosova.Ostale vesti

Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020