Vesti
Politika

RIK: Rezultati parlamentarnih i predsedničkih izbora

U Srbiji su u nedelju, 3. aprila, održani predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za Skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa imalo je 6.502.307 građana, koji su mogli da glasaju na 8.267 biračkih mesta, od kojih je 29 bilo u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu. 
RIK: Rezultati parlamentarnih i predsedničkih izbora
Konferencija za novinare predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u sedištu stranke (Foto FoNet, Milica Vučković)

Posmatrači Crte su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini. Prema preliminarnim rezultatima, Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu izbora za predsednika Srbije, a liste Srpske napredne stranke osvojile najviše glasova na parlamentarnim i beogradskim izborima.

Parlamentarni izbori

Prema rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na osnovu 87,67 odsto obrađenog biračkog tela, na vanrednim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" za koju je glasalo 43,4 odsto birača.

Na drugom mestu su "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 13,1 odsto, a na trećem SPS sa 11,7 odsto.

Koalicija "Nada" je osvojila 5,3 odsto, a "Moramo" 4,3 odsto glasova. Podaci RIK-a pokazuju da su Dveri osovjile 3,9 odsto, a Zavetnici 3,8 odsto.

Predsednički izbori

Prema rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 86,99 odsto obrađenog biračkog tela, najviše glasova na izborima za predsednika Srbije je osvojio Aleksandar Vučić i to 59,5 odsto. Slede Zdravko Ponoš sa 17,5 odsto i Miloš Jovanović sa 5,8 odsto glasova.

Boško Obradović je osvojio 4,4 odsto, a Milica Đurđević Stamenkovski 4,3 odsto glasova.

Na osnovu podataka RIK-a, Biljana Stojković je osvojila 3 odsto glasova, Branka Stamenković 2 odsto, a Miša Vacić 0,9 odsto.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022