Vesti
Politika

RIK: Birači sa KiM-a glasaće u Raški, Kuršumliji, Bujanovcu i Tutinu

Republička izborna komisija Srbije usvojila je odluku da će birači sa Kosova i Metohije na izborima 3. aprila glasati u opštinama u centralnoj Srbiji.

RIK: Birači sa KiM-a glasaće u Raški, Kuršumliji, Bujanovcu i Tutinu
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Informaciju da se izbori neće održati na Kosovu i Metohiji RIK je dobio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Kako navode, i pored svih napora uloženih od strane ove kancelarije, Predsednika Republike i ostalih državnih organa, predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini odbili su saradnju kako sa Misijom OEBS-a na KiM, tako i da podrže održavanje izbora na teritoriji naše AP i na taj način onemogućili su održavanje izbornog procesa u pokrajini. Oni nas naravno mole da u skladu sa svojim nadležnostima i zakonom preuzmemo sve neophodne radnje kako bi se našim građanima odnosno našim biračima na KiM omogućilo da ostvare svoje ustavom i zakonom zagarantovano pravo" - kazao je predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević.

Prema odluci RIK-a, građani sa Kosova i Metohije glasaće na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila u Kuršumliji, Raškoj, Bujanovcu i Tutinu.

Birači Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće u Bujanovcu, sa teritorije Kosovskog upravnog okruga - u Kuršumliji, biračii sa teritorije Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok - u opštini Raška, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog okruga i sa teritorije opštine Zubin Potok glasaće u Tutinu.

Iako je odluka o ovakvom načinu glasanja usvojena, na samoj sednici se povela polemika o tome da li je ona ustavna i zakonita. Pogledajte u nastavku:Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022