Vesti
Politika

Rifat Ljatifi novi ministar zdravlja Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio je danas na konferenciji za štampu novog ministra zdravlja. U pitanju je Rifat Ljatifi, profesor koji je radio u Njujorku.

Rifat Ljatifi novi ministar zdravlja Kosova
Rifat Ljatifi (Foto Kim)

Ljatifi se na Kosovo vrati pre dva dana a na dužnost novog ministra zdravlja imenovan je danas.

"Obećavam da ćemo svim svojim bićem urediti zdravstvene standarde na Kosovu", kazao je Ljutifi.

Obećao je i poboljšanje zdravstvenih usluga pacijentima, te izgradnju novih bolnica.

Kako je rekao radiće na sprečavanju odlaska mladih pametnih lekara i potruditi se da se pacijenti leče na Kosovu a ne u zemljama regiona.

Ljutifi, kako je priznao, nije najbolje upoznat sa epidemiološkom situacijom na Kosovu, osim onoga što se piše u medijima, pa će o tome razgovarati sa svojim prethodnikom Arbenom Vitijom.

"Virus korona nije otišao nigde. Biće ovde oko nas dugo vremena i mi treba da budemo pažljivi i prvo da se vakcinišemo svi, da nosimo maske i da držimo rastojanje", kazao je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je situacija sa virusom povoljna ali da nema opuštanja. "Broj umrlih je jednocifren i Kosovo je bez sumnje na čelu zapadnog Balkana u pogledu upravljanja pandemijom. Sve zemlje u regionu stoje lošije od nas ali to ne treba da nas relaksira. Treba da budemo veoma pažljivi. Kao što je rekao profesor Ljatifi, veoma je bitno da i dalje održavamo fizičku distancu, da se pridržavamo lične higijene i da nosimo maske kako bi zaštitili sebe i da se pobrinemo jedni za druge", kazao je kosovski premijer.

Novi minsitar zdravlja obećao je i da će posetiti zdravstvene ustanove u srpskim sredinama. 

"Svakako, svi oni koji žive na Kosovu su građani Kosova, tako da ću svakako posetiti i ta mesta“.

Na pitanje novinara, da li će bivši ministar Vitija biti uključen u rad ministarstva, premijer Aljbin Kurti je kazao da ne treba žuriti sa angažovanjem Vitije.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022