Vesti
Politika

Rifat Ljatifi novi ministar zdravlja Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio je danas na konferenciji za štampu novog ministra zdravlja. U pitanju je Rifat Ljatifi, profesor koji je radio u Njujorku.

Rifat Ljatifi novi ministar zdravlja Kosova
Rifat Ljatifi (Foto Kim)

Ljatifi se na Kosovo vrati pre dva dana a na dužnost novog ministra zdravlja imenovan je danas.

"Obećavam da ćemo svim svojim bićem urediti zdravstvene standarde na Kosovu", kazao je Ljutifi.

Obećao je i poboljšanje zdravstvenih usluga pacijentima, te izgradnju novih bolnica.

Kako je rekao radiće na sprečavanju odlaska mladih pametnih lekara i potruditi se da se pacijenti leče na Kosovu a ne u zemljama regiona.

Ljutifi, kako je priznao, nije najbolje upoznat sa epidemiološkom situacijom na Kosovu, osim onoga što se piše u medijima, pa će o tome razgovarati sa svojim prethodnikom Arbenom Vitijom.

"Virus korona nije otišao nigde. Biće ovde oko nas dugo vremena i mi treba da budemo pažljivi i prvo da se vakcinišemo svi, da nosimo maske i da držimo rastojanje", kazao je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je situacija sa virusom povoljna ali da nema opuštanja. "Broj umrlih je jednocifren i Kosovo je bez sumnje na čelu zapadnog Balkana u pogledu upravljanja pandemijom. Sve zemlje u regionu stoje lošije od nas ali to ne treba da nas relaksira. Treba da budemo veoma pažljivi. Kao što je rekao profesor Ljatifi, veoma je bitno da i dalje održavamo fizičku distancu, da se pridržavamo lične higijene i da nosimo maske kako bi zaštitili sebe i da se pobrinemo jedni za druge", kazao je kosovski premijer.

Novi minsitar zdravlja obećao je i da će posetiti zdravstvene ustanove u srpskim sredinama. 

"Svakako, svi oni koji žive na Kosovu su građani Kosova, tako da ću svakako posetiti i ta mesta“.

Na pitanje novinara, da li će bivši ministar Vitija biti uključen u rad ministarstva, premijer Aljbin Kurti je kazao da ne treba žuriti sa angažovanjem Vitije.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023