Vesti
Politika

Ričard Grenel: Tači mora biti pušten

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Ričard Grenel rekao je za albanski Top čenel da je, u vreme kada je dijalog Kosova i Srbije bio „premešten“ u Vašington, bio skoro postignut dogovor o ukidanju Specijalizovanih veća za Kosovo.
Ričard Grenel: Tači mora biti pušten
Ričard Grenel (Foto FoNet/Aleksandar Levajković)

Grenel tvrdi da je uspeo da ubedi bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se odreknu međunarodnih sudova i pokrenu sudske procese za ratne zločine u svojim zemljama.

„Uspeo sam da ubedim obojicu da se slože i uklone međunarodni sud u Hagu. Ne znam da li znate za to. Ono što sam uradio u pregovorima je da ih ubedim da uklone međunarodni sud i da suđenja sprovedu u okviru domaćeg pravosudnog sistema u svojih zemljama, a mi bismo to potpisali kao deo sporazuma“, rekao je Grenel.

On je naveo da je u jednom trenutku napravio kobnu grešku, kada je u Ministarstvu pravde „gospodinu po imenu Brus Svarc“ rekao da su se obe strane složile da to urade.

„Njegova reakcija je bila veoma mračna. Rekao je: ‘Ne znam da li možemo ovo da uradimo jer imamo američke tužioce u Hagu koji rade na ovom slučaju’. Odgovorio sam mu: ‘Brus, vidi... Radimo na ovome 20 godina... Prethodni tužilac je video dokaze i rekao ‘nema ništa i ja napuštam ovaj posao, bavim se nečim u drugim, nema više optužnica za gonjenje’“, dodao je Grenel.

On je više puta izjavio da je optužnica protiv bivšeg predsednika Tačija podignuta samo da bi se sprečilo da se sastane sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući kako bi potpisao „konačni sporazum sa Srbijom“.

Grenel je u intervjuu za emisiju „Top stori“ zatražio hitno oslobađanje Tačija, dodavši da je premije Albanije Edi Rama veoma otvoreno govorio o Tačiju i o tome šta Evropljani rade na sudu u Hagu.

„On je Tačija nazvao taocem, a to što Evropljani rade je skandalozno, moramo biti sposobni i gledati napred. Moraju pustiti Tačija, moraju priznati da je slučaj Džek Smit bio politički. Čini se da Evropljani rade prljav posao zbog politike“, rekao je Grenel.

Kada je reč o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, Grenel je kazao da on nikada nije prihvatio ideje Amerikanaca.

„Problem je u tome što znam Aljbina Kurtija. Pogledajte njegovu politiku i pozivam vas da pronađete i jednu američku ideju sa kojom se on slaže. On je odbacio svaku ideju, od Obame, Klintona i Džordža Buša, uvek je bio protiv toga“, rekao je Grenel.

Preneo je da su mu vrata tadašnjeg predsednika Trampa uvek bila otvorena za razgovor o mogućnostima za postizanje istorijskog sporazuma Kosova i Srbije, a da danas, pod predsednikom Džozefom Bajdenom, oni koji se bave Balkanom ni ne poznaju šefa države.

Istakao je da je Trampova administracija jasno stavila do znanja Srbiji da mora da se udalji od ruskih ideja i da ide napred sa Amerikancima.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023