Vesti
Politika

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU

Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Mahanje statusom kandidata za pristup EU Ukrajini ne znači ništa, ako je jasno da od toga narednih 10 ili 20 godina nema ništa, ocenio je stručnjak za spoljnu politiku Norbert Retgen (Foto Michael Kappeler/dpa)

Status kandidata za članstvo u EU "ništa ne znači u izlogu", ako svi znaju da od punopravnog članstva nema ništa u narednih 10, 15 ili 20 godina, rekao je Retgen na predstavljanju svoje knjige "Nikad više bespomoćan! Manifest u vreme rata".

Retgen je koator sa šefom Minhenske bezbednosne konferencije Kristofom Hojzgenom.

Sada su, rekao je šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga u prethodnom sazivu, rešenja brza i izvodljiva. Isto, dodao je, važi i za zemlje Zapadnog Balkana.

"EU se okreće istoku," rekao je Retgen, političar demohrišćanske CDU. Bez bezbednosti i stabilnosti na istoku, mir i sloboda su ugroženi i na zapadu, rekao je.

On predlaže da predstavnici vlada koje su na putu pridruživanja EU budu prisutni na samitima Unije, ponekad i sa savetodavnim glasom. Prema njegovim rečima, stari mehanizam proširenja EU više ne može da doprinese geopolitičkoj sigurnosti Evrope.

Retgen se u knjizi zalaže i za aktivniju nemačku diplomatiju, ukazujući da sama, Nemačka u svetu zapravo može da postigne prilično malo, a da "bez aktivnog, strateški orijentisanog učešća Nemačke, neće biti ni jake Evrope, ni jakog zapada."

Za prelazak sa reaktivne na proaktivnu spoljnu politiku, međutim, potrebno je da Berlin trajno obezbedi strateško predviđanje kriza.

Upozorenja i preporuke za akciju bi morale da se nađu u administraciji i ministarstvima, "i to uz odlučivanje u resorima", napisao je Retgen.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022