Vesti
Politika

"Rešenje za sve naše muke - priznanje Kosova"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da i dalje čvrsto stoji iza stava da nema ukidanja taksi ni nastavka dijaloga bez priznanja Kosova.
Ramuš Haradinaj (Foto: AFP/Stringer)

U intervjuu za portla KoSSev Haradinaj je ocenio da dosadašnji dijalog Prištine i Beograda nije išao u dobrom pravcu i da je za povratak za sto potreban okvir za dijalog, naglasivši da je međusobno prizanje bez podela i pripajanja "rešenje za sve muke".

"Mi postojimo, Kosovo postoji, ono je država i Srbija sada mora da nađe tu hrabrost da prizna da jedan sused koji ima veoma tragičnu prošlost zbog gospodina (Slobodana) Miloševića i režima, nudi međusobno priznanje i slobodnu trgovinu. Ne može se na silu prodavati kod nas. Ne može silom prodavati na Kosovu ni Srbija ni bilo ko drugi. Ako nemamo političke odnose, nećemo imati ne ekonomske", rekao je Haradinaj.

On je rekao i da kosovska strana od Srbije ne očekuje nikakvu uslugu, ali i da je svestan raspoloženja stanovnika sa severa.

"Kupovali smo srpsku robu na Kosovu dvadeset godina. Da li Vučiću i Srbiji nije žao kako tretiraju Kosovo na kojem prodaju svoju robu dvadeset godina, to je više nego milijardu (evra) godišnje. E sad, ako hoćemo rešenje, postoji rešenje – priznanje Kosova... Kosovo je spremno za neke nove odnose sa Srbijom, ali to dolazi uz priznanja. Gest priznanja mora da bude veoma iskren. Neće se popraviti ovako", rekao je Haradinaj.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom Haradinaj je rekao da taj dijalog nije išao u dobrom pravcu i da je potreban okvir za njegov nastavak.

"Sada nećemo da ulazimo u neki proces, u kom će uvek biti nekih loših iznenađenja i hoćemo da budemo na sigurnom. Dijalog mora imati svoje okvire, o čemu pričamo, zbog čega sedimo za stolom. A kada bismo to imali, i kada bi se to znalo, onda bi naše ponašanje bilo drugačije... Mi tražimo okvir dijaloga, a okvir dijaloga je da sednemo (da razgovaramo) za priznanje", rekao je.

On je rekao da razume da je za mnoge kosovske Srbe "prva ljubav možda Srbija". "Ali ipak, poštovanje svoje kuće, Kosova i svoje, ja bih rekao i države, jer Kosovo nije samo država Albanaca, Kosovo je država i Srbima koji žive na Kosovu i naša je kuća zajednička. I svima ostalima – to bi bilo rešenje, rekao bih, za naše muke", kazao je.

"Sećate se nekada u prošlosti je bila tu Kontakt grupa i Rusi su se složili sa tim da ne bude vraćanja unazad, da ne bude podele, a ni spajanje. Znači od tada, od Kontakt grupe u kojoj su bili i Rusi, znalo se da će Kosovo biti i na Severu. Ja verujem da je to rešenje za naše muke", dodao je Haradinaj.

Na pitanje da li je spreman da otkoči dijalog sa Beogradoim i kako Haradinaj je rekao da je spreman "na međusobno priznanje sa Srbijom". ;

"I to je rešenje, ne moramo da izbegavamo istinu... To što jeste kompromis. Vi znate kakvu je žrtvu podnelo Kosovo i Kosovo je spremno na priznanje i na nove odnose i da predjemo preko ovoga što je bilo u prošlosti", rekao je premijer Kosova u intervjuu za KoSSev.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020