Rešenje za Kosovo mora da "pečatira" Savet bezbednosti

Predsednik Ruske Federacije danas u poseti Srbiji, njegov pomoćnik Ušakov najavio da Putin donosi važan stav o Kosovu. Vučić sa gostom iz Moskve 15 minuta oči u oči o najvažnijim pitanjima.

Podeli ovaj članak sa:
  • V. Putin (Foto Publika.uz)

Ruski ekonomski paket za Srbiju, vredan nekoliko stotina miliona evra, razgovori o našem učešću u gasovodu "Turski tok", privođenje kraju dogovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, nastavak pregovora o vojnoj saradnji i nedvosmislena podrška Moskve u rešavanju kosovskog pitanja - mogli bi da ovu posetu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji danas stiže u Beograd, učine najplodotvornijom do sada.

Tako uoči današnjeg susreta predsednika Aleksandra Vučića i šefa Kremlja, 14. po redu, njega ocenjuju sagovornici Novosti, koji posebnu važnost pridaju potpisivanju oko 20 sporazuma koji bi trebalo da "zacementiraju" ekonomske, a samim tim i političke odnose dveju država.

Da će predsednik Rusije u Beogradu izneti stav Moskve o Kosovu, u sredu je najavio njegov pomoćnik Jurij Ušakov:

"Taj stav je jasan, konzistentan i zasnovan na međunarodnim i pravnim okvirima, uključujući i one koji se nalaze u Rezoluciji SB UN 1244. Rusija će podržati zadovoljavajuće, obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, ali verujemo da ono mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u SB UN i da zaista treba da bude sprovedeno"- preneo je TASS.

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da ruski predsednik neće doneti nikakvo spektakularno rešenje za Kosovo, ali da će podrška Srbiji biti evidentna:

"Rusko rukovodstvo od samog početka, a redovno ih obaveštavamo, apsolutno podržava poziciju Srbije. Mnogo je dezinformacija u vezi sa konačnim sporazumom Beograda i Prištine, uključujući i spekulacije da Vašington i kosovski Albanci spremaju novi `Rambuje`".

Po mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, već se vide efekti Putinove posete, jer se, kako objašnjava, Amerika prvi put postavila tako da vrši pritisak na Prištinu:

"Vašington je shvatio da, ako nastavi sa negativnom politikom prema nama, Srbija ima alternativu i može da se okrene od Zapada".

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, posebno ističe značaj vojne saradnje, čiji je nastavak najavio Putin:

"Podrška Rusije nam je vrlo bitna jer onemogućava zloupotrebu pozicija Srbije od strane Zapada. Važno je i da Rusija direktnim investicijama bude duboko uključena u srpsku ekonomiju, jer je to najbolja garancija da neće istrgovati našim interesima".

Dolazak Putina od izuzetnog je značaja, kako politički, tako i ekonomski, smatra i dr Stevan Rapaić, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu:

"Ako predsednik Putin ohrabruje ruske privrednike da investiraju u Srbiji, to svakako može doneti koristi Srbiji. U trenutku kada je Rusija izložena sankcijama EU, Srbija može predstavljati trgovinski most - kaže Rapaić, koji od 20 najavljenih sporazuma, ističe dokument o renoviranju HE "Đerdap 2", sporazum o izgradnji železničkog dispečarskog centra, kao i sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane