Vesti
Politika

"Rešenje pitanja nestalih je najvažnije tokom dijaloga"

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i srednju Evropu i novi izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je najhitnije pitanje u dijalogu Beograda i Prištine pitanje nestalih.
Gabrijel Eskobar (Foto rs.usembassy.gov)

Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da to humanitarno pitanje ne bi smelo da bude blokirano političkim sporovima.

"Postoje porodice koje godinama čekaju da shvate šta se dogodilo s njihovim voljenim. Jednostavno, ne razumem zašto bi došlo do nedostatka kompromisa", dodao je Gabrijel Eskobar.

Metju Palmer imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH
 
Sjedinjene Američke Države imenovale su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera da nadgleda problematični program izborne reforme u Bosni i Hercegovini u koraku za koji Vašington kaže da je znak njene predanosti regiji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
 
Gabriel Eskobar je rekao za Radio Slobodna Evropa da će Palmer biti glavni čovek SAD na vrućoj temi. Eskobar je naveo da je izborna reforma u BiH jedan od prvih koraka koje je potrebno preduzeti da bi Zapadni Balkan bio „funkcionalniji“.
 
„Jako sam sretan što se Met (Palmer) zadržava oko tog dela posla jer ima samo ogromno znanje, ogromne kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni trebali funkcionisati“, rekao je Eskobar.
 
On je dodao da izbori moraju biti „transparentniji, da više odgovaraju stvarnoj volji ljudi“.
 
Američki diplomata je rekao da je imenovanje Palmera za čelnog čoveka na izborima u Bosni „važan znak“ predanosti zemlji.
 Ostale vesti

Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću, ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana od početka godine Petkoviću.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021